BANKROT DVORANA

Ingra otvara Arenu, ZGH neće platiti polovicu koju Bandić traži

11.01.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Tvrtka Ingra, vlasnica zagrebačke Arene, najavila je da će otvoriti vrata najveće hrvatske dvorane kako bi se u njoj narednih dana mogao održati hokejaški spektakl Ice fever istovremeno izražavajući nadu da će svi koji su im dužni novce do utorka i uplatiti. Grad Zagreb je danas na račun Zagrebačkog holdinga uplatio 6,9 milijuna kuna koji su proslijeđeni na račun Ingrine sestrinske tvrtke Lanište d.o.o.

Kako doznajemo od glasnogovornika ZGH Dušana Vire, 6,9 milijuna kuna nisu namijenjeni za plaćanje dugovanja za operativne troškove nastale u 2010. godini, već to otpada na dio zakupnine za prvu kvartalnu ratu u 2011. Isti takav iznos doznajemo uplatila je država, a taj novac bit će sutra proslijeđen na račun Laništa d.o.o.

Budući da su Grad i država na ime operativnih troškova u 2010. uplatili 2,2 milijuna kuna, a ukupni operativni trošak (uključujući i trošak hladnog pogona) za 2010. iznosi 8,9 milijuna kuna jasno je da nedostaje još 7,2 milijunakuna.

Iako je gradonačelnik Bandić najavio da će dug za operativne troškove nastale prošle godine platiti popola Grad (prema najavama učinit će to sutra) i ZGH, iz priopćenja koje je stiglo iz gradske mega tvrtke jasno je da oni to ne planiraju učiniti jer smatraju da je to obveza Grada i države.

U ZGH se pozivaju na Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine za Arenu, o kojem je tportal pisao, čiji su potpisnici Ivo Sanader i Milan Bandić, a u kojem stoji da troškove operativnog održavanja plaćaju popola Grad Zagreb i RH.

U Holdingu ističu da su im Grad i država dužni i s naslova depozita 65,4 milijuna kuna i dodaju da je jasno vidljivo tko i što je uzrok problema oko financiranja Arene.

'Areni ne trebaju nikakvi spasioci, samo je potrebno da se svatko drži svojih ugovornih obveza i iste uredno ispunjava', zaključuje svoje priopćenje ZGH-a.

Kako doznajemo sutra bi se trebali sastati čelni ljudi ministarstva financija, Grada i ZGH-a kako bi se utvrdilo tko će platiti preostalih 3,5 milijuna, ako Grad u utorak uplati svoju polovicu, na ime operativnih troškova i kako će stvari u budućnosti funkcionirati.

Da je nije na ZGH-u plaćanje operativnih troškova, kako to tvrdi Bandić, da se iščitati i iz Ingrinog priopćenja u kojem stoji: 'Ugovor o zakupu jasno definira prava i obveze svih uključenih strana, pa ne vidimo prostor za njihova različita tumačenja. Operativni troškovi su potvrđeni od stručne komisije Holdinga još u svibnju prošle godine te su o istome na vrijeme upoznati Grad Zagreb i Vlada.

Potpisom Sporazuma o zajedničkom financiranju od strane Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, jedna i druga strana obvezala se na izvršavanje obveza zakupnine, hladnog pogona i operativnih troškova.'