Projekt EESSI

Informacije iz područja prava socijalne skrbi odsad transparentnije

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2019 11:07
  • Objavljeno 06.07.2019 u 11:07
tportal

Izvor: Microsoft / Autor: Microsoft

Projekt Elektroničke razmjene informacija o socijalnoj sigurnosti (EESSI) bit će predstavljen u utorak, 9. srpnja, u organizaciji Središnjeg registra osiguranika (Regos) čime će informacije iz područja prava socijalne skrbi biti transparentnije i sveobuhvatnije

Sustav EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) važan je za hrvatske građane jer smanjuje administraciju i olakšava pristupa informacijama. Osmislila ga je Europska unija za potrebe elektroničke razmjene podataka u području koordinacije socijalne sigurnosti s odgovarajućim tijelima, ističu iz Regosa.

Novi korak prema boljoj elektronskoj povezanosti

Osim što nas spaja s drugim članicama Europske unije po pitanju informacija iz područja prava socijalne skrbi, EESSI je donio i promjene u načinu rada hrvatskih institucija, u prvom redu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Regosa. To je početak bržeg, transparentnijeg i sveobuhvatnijeg sustava, stoji u najavi.

Ističe se i kako će EESSI ubrzati razmjene između nacionalnih tijela i omogućiti bržu obradu pojedinačnih slučajeva, ali i brži izračun i isplatu naknada.

Ključne prednosti koje će hrvatske institucije socijalne sigurnosti imati od međunarodne razmjene podataka su: brza i učinkovita razmjena poruka između ustanova socijalne sigurnosti, razmjena točnih podataka među državama zbog standardiziranih elektroničkih dokumenata, transparentnost postupaka kroz zaštitu od prijevare i sigurno postupanje s osobnim podacima.

Novi će alat koristiti građanima koji su živjeli i radili u nekoliko država sudionica ili koji su na putovanju i boravku u nekoj od članica EU. Svoja će prava u sustavu socijalne skrbi od sada koristiti brže i učinkovitije. Njihove će informacije biti dostupne na razini EU, bez papirologije i potrebe za poštanskim posredovanjem u prikupljanju podataka.

Posljedično, EESSI donosi bržu isplatu naknada. EESSI olakšava i zapošljavanje hrvatskih građana u nekoj od članica EU, ali i obrnuto, jer pojednostavljuje proces prijava i odjava iz nadležnih institucija, te tako neizravno poboljšava investicijsku klimu i aktivnosti povezane s turizmom.

O važnosti EESSI sustava za hrvatske građane, o smanjenju administracije koje dolazi s njim i olakšavanju pristupa informacijama bit će riječi na predstavljanju projekta u utorak u Matis Absolut lounge pokraj KD Vatroslav Lisinski, a organizatori najavljuju da će predstavljanju projekta biti nazočan i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!