ISTOČNOAZIJSKI LOGISTIČKI CENTAR

Indonežani žele Osijek kao teretnu zračnu luku

12.09.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa i infrastrukture, uoči današnje sjednice Vlade, potvrdio je novinarima da je tvrtka Globalputra International zainteresirana za investiranje u Zračnu luku (ZL) Osijek koja bi im služila kao logistički centar za teretni promet.

'Ima više zainteresiranih za Zračnu luku Osijek. Prije nekih mjesec dana ZL je potpisala ugovor za studiju koja je osnova za koncesiju. Sukladno ugovoru studija bi trebala biti gotova u prvom tjednom dvanaestog mjeseca, a nakon toga kreće natječaj, vjerojatno, u dva kruga, slično kao i kod Zračne luke Zagreb, za koncesioniranje teretnog prometa', kazao je Hajdaš Dončić.

Ministar je naveo kako je za Osijek zainteresirana tvrtka Globalputra International iz Indonezije s čijim predstavnicima danas imaju sastanak.

'Osim Osijeka interesantne su im i Ploče i Rijeka. Postoji interes jer ulaskom u EU Hrvatska je postala zanimljiva istočno azijskim kompanija kao mali logistički centar. Za ZL Osijek to bi dugoročno značilo spas zbog vrlo male razine prometa i velike grupiranosti zračnih luka u Hrvatskoj i prekapacitiranosti. Neki aerodromi se moraju specijalizirati jer nikad neće biti dovoljno putnika u Osijeku tako da je strategija ministarstva da se Osijek razvija kao luka za teretni promet', zaključio je Hajdaš Dončić.