DESECI TISUĆA NA ULICAMA SRINAGARA

Indijski Kašmir zahvatili masovni prosvjedi

11.09.2010 u 16:55

Bionic
Reading

U najvećim prosvjedima protiv indijske uprave u posljednje dvije godine, deseci tisuća muslimana prošli su u subotu glavnim gradom indijskog Kašmira Srinagarom, izražavajući svoje nezadovoljstvo i podmećući požare pred zgradama vlade i policije.

Policija je prosvjednike rastjerivala suzavcem i ispaljivanjem hitaca u zrak. U tromjesečnim prosvjedima protiv vladavine New Delhija u posljednja tri mjeseca ubijeno je 70 osoba, uglavnom demonstranata koji su bacali kamenje na policiju. Srinagar je glavni grad pokrajine ključne za uspostavljanje mira između Indije i Pakistana i središte pobune protiv vladavine New Delhija, koja traje zadnjih 20 godina.

Deseci tisuća vjernika su nakon obilježavanja završetka mjeseca posta Ramazana izašli na ulice ljetnoga glavnog grada Kašmira, Srinagara ističući transparente "Jedini bog je Alah" i "Vratite se u Indiju". Glavne prosvjede predvodio je glavni separatistički vođa Miewaiz Umar Farooq. Prosvjednici su, kako je izvijestila policija, u velikom broju stizali kamionima i autobusima na bajramsku molitvu, koja se pretvorila u prosvjede za neovisnost.