NAKON POVEĆANJA

Ina ipak snižava cijene

benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Naftna kompanija INA, koja je jučer podigla cijene naftnih derivata za prosječno jedan posto koliko je podignuta stopa PDV-a, danas poslijepodne najavila je da će ih od sutra sniziti za jedan posto.

"Situacija na svjetskom tržištu i jači tečaj kune u ovom trenutku dozvoljavaju nam da snizimo cijene za 1 posto, sutra, 3. kolovoza", kratko je danas poslijepodne izvijestio Inin Sektor za korporativne komunikacije.

Naime, INA je 1. kolovoza, nakon što je stopa PDV-a povećana za jedan postotni bod, sa 22 na 23 posto, nenajavljeno povećala maloprodajne cijene naftnih derivata za otprilike isti postotak. Cijene motornih benzina, kao i eurodizela i dizela povećala je za sedam lipa po litri, dok je za tri lipe po litri povećala cijene plavog dizela i lož ulja.

Tako se najprodavaniji, eurosuper 95, koji je do 1. kolovoza koštao 7,44 kune po litri, jučer i danas na Ininim postajama prodavao po 7,51 kunu po litri, a Eurodizel po 6,73 kune (do 1. kolovoza 6,67 kuna). To je otprilike 0,9 posto viša cijena nego do 1. kolovoza.

Cijene bi pak, prema najavi iz Ininog kratkog priopćenja, od sutra ponovno trebale biti snižene za jedan posto, odnosno vraćene na razinu prije poskupljenja.

Inače, cijene naftnih derivta se, sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata mogu korigirati svaka dva tjedna, ovisno o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara. Rok za takvu, redovnu korekciju, je utorak, 4. kolovoza.

'Ina nije karitivna ustanova nego tvrtka u većinskom privatnom vlasništvu. Ako novi teret PDV-a ne prebaci na svoje potrošače, godišnje će Ina izgubiti 200 do 300 milijuna kuna', komentirao je za HRT Ljubo Jurčić pokušaj Ine da podigne cijenu i dodao kako povećanje goriva najopasnije zbog toga što može poslužiti kao alibi svima ostalima za nesrazmjerno povećanje cijena. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi