IVO JOSIPOVIĆ

'Ina bi trebala ostati u hrvatskim rukama'

15.12.2010 u 18:38

Bionic
Reading

'Krajnje je vrijeme da Hrvatska ozbiljno uzme u obzir problem nasilja na sportskim terenima i oko njih. Očito tu ne uspijevamo. Mislim da zakazuju preventivne djelatnosti. Oni koji se time bave trebali su s malo više sluha pratiti što se priprema i možda takve stvari spriječiti', komentirao je jučerašnji napad na grčke navijače u Zagrebu predsjednik Ivo Josipović gostujući na proslavi 55. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Dodao je da to nije uvijek lako te da nikoga ne krivi, ali i da inače generalno prečesto mislimo da je sve u represiji i kažnjavanju. 'Puno je važnije prevenirati i tu Hrvatska može jako puno napraviti, više nego dosada', rekao je.

Na upit novinara Josipović je ponovio da će, ukoliko se pokaže kriminalna aktivnost, vratiti novac kojim je uhapšeni Robert Ježić donirao njegovu predsjedničku kampanju. 'Inače, Dioki je financirao i medicinu i kulturu i znanost, prema tome, to je dio normalnog poslovanja svake tvrtke, a ako se utvrdi da je bilo tko imao veze s onim što je nezakonito, naravno da novac mora vratiti', smatra predsjednik.

Komentirao je i akciju Mirovinskog fonda da ide u otkup dionica Ine. 'Očito je u pozadini toga ideja da Ina kao perspektivna firma ostane u hrvatskim rukama. Načelno mislim da je to jedan razuman potez, no bitno je da se poštuju tržišna načela i da se Hrvatska ponovo afirmira kao zemlja tržišnih sloboda, koja je kao takva kvalificirana za Europsku uniju', drži Josipović.

Na svečanoj sjednici u povodu obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, nakon obraćanja dekana Alana Šustića, rektora Pere Lučina, gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadine, Josipović je čestitao studentima i profesorima na svemu što su učinili kroz 55 godina rada.

'Moram vam reći da je to samo početak. Od vas se očekuje još jako puno jer brinete o najvećoj vrijednosti pojedinca i društva, a to je zdravlje', rekao je okupljenima Josipović te naglasio da je dobro što riječki fakulteti ne gledaju kako rade zagrebački.

'Bez obzira na gospodarsku krizu i krizu morala koju možemo prepoznati u nekim tekućim slučajevima, mislim da je hrvatsko društvo sazrelo i spremno biti europsko društvo', istaknuo je predsjednik te pozvao studente i cijelu akademsku zajednicu da budu 'motori razvoja hrvatskog društva'. Predsjednik je siguran, rekao je, da na Riječkom sveučilištu ima dovoljno snage, entuzijazma i optimizma da se to zaista i ostvari.

Predstavnik studenata Domagoj Gajski uručio je nagradu profesoru Ivici Paviću kao najprofesoru po izboru studenata, a predsjednik RH uručio je nagradu najboljoj studentici Bernardi Ravnić, koja je to bila i prošle godine.