slijedi rebalans proračuna

INmusicu 345 tisuća eura potpore od Zagreba, dižu se sredstva za vrhunski sport

23.05.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet na konferenciji za medije govorili su o proširenju programa novčanih naknada za korisnike inkluzivnog dodatka i javnom pozivu za financiranje vrhunskog sporta

Dolenec je kazala da su u javno savjetovanje puštene izmjene Odluke o socijalnoj skrbi, a tiču se korisnika programa.

'Na temelju prava na osobnu invalidninu i prava na doplatak za pomoć i njegu, koje su ostvarile sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (ZSS), osobe s invaliditetom mogu ostvariti dodatnu novčanu naknadu u Gradu Zagrebu sukladno toj odluci - novčanu naknadu korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine, koju koristi 18.239 tisuća ljudi. S obzirom na to da je početkom godine stupio Zakon o inkluzivnom dodatku (ZID), koji objedinjuje prava na temelju kojih smo dodjeljivali novčane naknade i sada smo u procesu u kojem ih i dalje najveći broj prima po starom sustavu. Ove godine primili smo novih tisuću korisnika. Čitavu 2024. godinu imat ćemo stare i nove osnove za primanje pomoći. Osim što ZID objedinjuje dodatke, on nema prihodovni cenzus. Naša je procjena da će u program ući još 10 tisuća korisnika. Napravili smo takve izmjene da zadržimo sve korisnike koje imamo tako da svakome po ZSI-ju možemo davati pomoć. Najveći broj korisnika prima 26,5 eura mjesečno, djeca s teškoćama primaju 50 eura mjesečno, a svim korisnicima isplaćujemo uskrsnicu i božićnicu od po 50 eura', kazala je Dolenec.

Dodala je da će ovo imati reperkusije na gradski proračun i da će se u lipnju ići na njegov rebalans. Istaknula je da je program planiran na 8,5 milijuna eura, a da će sada za njega trebati 13 milijuna eura.

Tomašević je istaknuo da je upućen javni poziv za financiranje vrhunskog sporta.

'Odlučili smo da u rebalansu proračuna, koji ide krajem lipnja, povećamo izdvajanja za potporu vrhunskom sportu za tri puta - sa sadašnjih 1,3 milijuna eura na četiri milijuna eura. Krenuo je novi poziv i prijave se podnose zaključno s 21. lipnja', kazao je.

Dodao je da se ide i s pilot-projektima 'sport za sve', posebno među mladima u školama za poticanje na bavljenje sportom, te pozivaju članice Zagrebačkog sportskog saveza da se jave.

Govoreći o potporama za kulturna događanja u sezoni 2024./25., naveo je da je za potpore predviđeno 1,6 milijuna eura i da je pola milijuna dodijeljeno dvama događajima - INmusic festivalu 346 tisuća eura i 135 tisuća eura za Zagreb Design Week.

A sad su otvorili novi poziv kako bi potrošili preostalih milijun eura, a on je otvoren do 22. lipnja.

Korlaet je potvrdio da su s Hipodroma tijekom noći odvezeni konji ilegalnog posjednika boksova u dvije ergele izvan Zagreba.

'Napravljeno je to noću kako bi sve prošlo što mirnije. Imamo nalaz vještaka statičara i pokazalo se da su štale nesigurne. To je valjana pravna osnova da se konji maknu. Svi su prihvatili nove uvjete osim gospodina koji to nije htio prihvatiti i nije htio preuzeti konje', kazao je Korlaet.

sve osim nogometa