ISKUSTVO JEDNE PACIJENTICE

Imunoterapija mi je spasila život, već 15 godina pomaže mi protiv karcinoma

02.04.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Prije više od 15 godina otkrila je da boluje od karcinoma dojke i do danas je bila podvrgnuta kemoterapiji četiri puta i jedan put zračenju. Imunoterapija se davala s kemoterapijom i svaki put bi primala paralelno kemoterapiju i imunoterapiju, a nakon toga nastavljala s imunoterapijama. 'Upravo je ta vrsta liječenja veliki korak za produljenje života oboljelih od karcinoma dojke', smatra Ljiljana Pranjić, 48-godišnja članica udruge Sve za nju koja se liječi imunoterapijom

Karcinom dojke otkrila je kada je imala samo 33 godine i do danas joj je već nekoliko puta metastazirao.

'Prvi put sam rak dojke otkrila prije 15 i pol godina, sa svoje 33 godine. Tada sam bila podvrgnuta samo segmentektomiji i nakon toga kemoterapiji i zračenju. Drugi put, 2009., ponovno sam operirala dojku (ovoga puta mastektomija uz rekonstrukciju), imala kemoterapiju i imunoterapiju, a zatim se ista dijagnoza pojavila i 2012. (ponovna mastektomija) te 2014.', započinje svoju priču Pranjić.

Sprečava širenje karcinoma, ali kod nekih pacijenata izaziva i nuspojave

Nažalost, kod nekih pacijenata ova spasonosna imunoterapija izaziva neželjene nuspojave.

'Imunoterapija kod žena oboljelih od pozitivnog karcinoma dojke HER2 daje se u startu s kemoterapijom oboljeloj ženi. Prvo sam dobila kemoterapiju, a nakon toga Herceptin, vrstu imunoterapije. Herceptin, međutim, u nekih žena može izazvati alergijsku reakciju te je prva primjena uvijek u bolnici, pod nadzorom', priča naša sugovornica.

Riječ je o receptorima koje svi imamo u tijelu, ali se kod oboljelih njihove stanice multipliciraju.

'HER2 - pozitivni karcinom dojke podvrsta je karcinoma dojke koji sadrži jako puno receptora HER2. Njih imaju svi ljudi u svom tijelu. No kod nas se oni nekontrolirano krenu umnažati. Zato su napravljeni lijekovi koji na staničnoj razini sprečavaju da se receptori umnožavaju (i Herceptin i Perjeta djeluju na taj način). To je bila prava revolucija u liječenju koja je značajno produljila živote oboljelih', objašnjava Pranjić.

Imunoterapiju prima intravenozno, jednako kao kemoterapiju, ali kako ima ugrađen port-a-cath za primanje terapija, nema više problema pri aplikaciji terapija (ne pucaju vene što je velik problem onih koji su više puta primali različite kemoterapije). Kaže kako joj imunoterapija nije izazvala nikakve nuspojave, iako je čula da su se kod nekih pacijentica one i pojavile.

'Nisam imala nikakve nuspojave, ali Herceptin kod određenog postotka oboljelih izaziva probleme sa srcem. Zato se svaka tri mjeseca moram kontrolirati. Jednom sam susrela ženu u čekaonici koja mi je rekla da je već nakon prve aplikacije Herceptina imala srčani udar... Do daljnjega ostajem na imunoterapiji. Meni je, naime, bilo puno teže boriti se s kemoterapijom nego imunoterapijom', napominje ova hrabra žena.

Imunoterapiju prima svaka tri tjedna i za nju putuje u Split, jer je prošle godine kada je počela primati Perjetu budući da joj je jedino tamo bila dostupna. Naime, u vrijeme kad je naša sugovornica počela primati imunoterapiju taj za nju spasonosni lijek nije bio na listi HZZO-a, a od kraja 2015. Perjeta je dostupna svim pacijenticama u Hrvatskoj.