govorio i o novim sojevima

Imunolog Luka Čičin-Šain: Dok većina nije cijepljena, velike su šanse da popuštanje mjera donese pogoršanje

23.01.2021 u 19:12

Bionic
Reading

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain u Dnevniku N1 govorio je o cjepivima protiv koronavirusa.

Kazao je kako će zbog problema u proizvodnji cijepljenje ići sporije od projekcija.

“Nadamo se da će cjepivo Johnson & Johnson biti prihvaćeno od strane EME i drugih agencije, vjerojatno u veljači, pa bi od ožujka imali i četvrto cjepivo. No očito postoje negativne nepredvidive stvari, ali bit će i pozitivnih”, rekao je Luka Čičin-Šain za N1.

Kazao je kako se neisporukom cjepiva stvara problem, jer se usporava cijepljenje.

“Svi želimo da mjere budu što prije popuštene, ali dok većina nije procijepljena, velike su šanse da se situacija pogorša kada mjere popuste. Problem s administracijom cjepiva znači i problem oko procjepljivanja”, rekao je virusni imunolog.

Kazao je kako je u Velikoj Britaniji novi, britanski soj virusa, postao dominantan.

“On se počeo širiti i u Europi. Britanski premijer pozvao se na izvještaj panela stručnjaka, a oni su naveli dvije studije koje nisu objavljene, a u kojima je primijećen porast broja hospitalizacija i loših ishoda kod zaraze tim novim sojem”, kazao je, ali dodao i da imunološka memorija štiti u znatnoj mjeri protiv novog soja.

Naglasio je kako treba razlikovati brazilski, britanski i južnoafrički.

“Za britanski postoje rezultati da memorija reagira na i taj i na europski soj, ali za afrički i brazilski postoje naznake da se šire između onih koji su već preboljeli. Svako cjepivo je kopija virusa, ali onda naše cjepivo ne prepoznaje te sojeve. Iako je moguće da cjepivo koje sad imamo neće djelovati protiv južnoafričkog, možemo napraviti kopiju tog virusa, i napraviti cjepivo protiv njega – dakle, nismo sasvim bespomoćni”, rekao je Čičin-Šain.

Bilo koje cjepivo koje je odobreno u Europi bolje je nego necijepljenje, ističe.

“Komplikacije od cjepiva zanemarive su naspram komplikacije od zaraze.  Relativno je svejedno koje ćemo cjepivo dobiti, samo da ih dobijemo. Puno ljudi nakon covida imaju teškoće s disanjem, imaju gubitak osjeta mirisa i okusa koji se sporo vraćaju. Otežano disanje, nesposobnost vraćanja svakodnevnim aktivnostima, zahtijevaju ozbiljnu rehabilitaciju. Pluća mogu izgubiti ozbiljan dio kapaciteta i zaraza može donijeti ozbiljan rizika za zdravlje”, rekao je Luka Čičin-Šain.