izmjene zakona

Imovinske kartice svih sudaca morat će biti javno objavljene

17.11.2017 u 16:02

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pripremio je mini reformu pravosudnog sustava. Mijenjat će se nekoliko zakona, a javnosti će sigurno jedna od najzanimljivijih promjena biti uvođenje obveze javnog objavljivanja imovinskih kartica svih sudaca na internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća

Ministarstvo pravosuđa u javnu je raspravu u petak pustilo prijedloge izmjena i dopuna četiri zakona, među kojima i Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

Prema prijedlogu Ministarstva pravosuđa, od 1. rujna 2018. godine, kada će novi Zakon o sudbenom vijeću stupiti na snagu, imovinske kartice svih sudaca bit će objavljivane i ažurirane na internetskoj stranici Državnog sudbenog vijeća.

Tako će podaci o imovini sudaca, njihovih bračnih i izvanbračnih drugova i životnih partnera napokon biti javno dostupne svim građanima - bez zapreka.

Naime, prema još uvijek važećem zakonu, ti su podaci bili dostupni isključivo na pojedinačni zahtjev koji sadržava svrhu i pravni temelj za korištenje osobnih podataka i koji 'vodi računa o načelu razmjernosti'.

  • +11
Dražen Bošnjaković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Navedene izmjene predlažu se radi jačanja transparentnosti i nepristranosti te sprečavanja sukoba interesa i drugih nedopuštenih utjecaja u obnašanju sudačke dužnosti', objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa.

Prema novom Zakonu o Državnom sudbenom vijeću, suci će u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost Vijeću morati podnijeti izvješće o svojoj imovini te imovini svoga bračnog druga, izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja na dužnost. Suci će tijekom mandata morati prijaviti i sve bitne promjene u imovini barem jednom godišnje, a 30 dana nakon prestanka dužnosti suci će također morati podnijeti izvješće o svojoj imovini.  

Vijeće će voditi evidenciju izvješća o imovini suca i kontrolirati podatke o njegovoj imovini – nakon prvog primitka izvješća o imovini suca Vijeće će od Porezne uprave Ministarstva financija i drugih tijela pribaviti podatke i usporediti ih s podacima u izvješću o imovini.

Ako se podaci u izvješću o imovini koje je Vijeće dobilo od Porezne uprave budu razlikovali od podataka koje je sudac naveo u izvješću, Vijeće će o tome obavijestiti predsjednika suda u kojemu sudac obnaša dužnost i predsjednika neposredno višeg suda radi podnošenja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka.