ODLUKA dsv-A

Skinut imunitet trgovačkoj sutkinji, muljala s ovrhama

14.11.2017 u 16:26

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) u ponedjeljak je, kako se neslužbeno doznaje, na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji koja bi se navodno, s drugim osumnjičenicima, trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih ovrha

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

No, iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama. Stoga se mogu očekivati i uhićenja te pretresi prostorija koje koriste osumnjičeni u ovom slučaju, no o tome se u ponedjeljak poslijepodne nisu mogle dobiti službene potvrde.

Prema slovu zakona suci ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo.

Bez odobrenja DSV-a suce se u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti ne može pritvoriti, osim ako je u tom nedjelu neposredno zatečen i za njega je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.

Sjednice DSV-a na kojima se odlučuje o odobrenju za pritvaranje, određivanje istražnog zatvora ili za pokretanje kaznenog postupka, nisu javne, a javne mogu biti jedino na izričit zahtjev suca protiv kojeg se vodi postupak.