pogled iz teherana

Imenovanjem Boltona Trump smiruje Izrael i Rijad

24.03.2018 u 14:52

Bionic
Reading

Imenovanje Johna Boltona za savjetnika za nacionalnu sigurnost dokazuje da američki predsjednik Donald Trump 'želi umiriti cioniste (Izrael) i Saudijsku Arabiju', ocijenio je u subotu iranski parlamentarni dužnosnik pozivajući na jačanje veza s Kinom i Rusijom.

'Korištenje radikalnih elemenata neprijateljskih spram Irana pokazuje da Amerikanci žele pojačati pritisak na Iran', dodao je Alaedin Borudžerdi, predsjednik parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku kojega citira novinska agencija Isna.

Po njegovim riječima, Teheran mora "ojačati veze s Kinom i Rusijom koje su također pod američkim sankcijama i suočavaju se s velikim izazovima, posebice nakon što je Trump naredio uvođenje carina na kineske proizvode".

Radi se o prvoj reakciji iranskog političkog dužnosnika na novo imenovanje u SAD-u, dok ministarstvo vanjskih poslova i vlada još nisu zauzeli stav.

Do imenovanja Johna Boltona, neprijateljski raspoloženog spram Teherana i nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. između Irana i sila skupine 5+1, dolazi deset dana nakon imenovanja direktora CIA-e Mikea Pompea na čelo američke diplomacije. Pompeo također gaji neprijateljski stav spram Irana.

Dio analitičara smatra da Boltonova nominacija predstavlja još jedan zabijeni čavao u lijes nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila koji je postignut u vrijeme administracije Trumpovog prethodnika Baracka Obame.

Iran je u subotu također osudio američke optužbe i sankcije protiv devetero Iranaca i jedne iranske tvrtke zbohg navodnog pokušaja hakiranja stotina sveučilišta diljem svijetas, desetaka tvrtki i dijelova američke vlade u ime vlade u Teheranu.

foto pregled

Burni događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju