PREDOMISLIO SE

Trump prijetio vetom pa ipak potpisao sporazum o proračunu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2018 22:09
  • Objavljeno 23.03.2018 u 22:09
Donald Trump

Donald Trump

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak zakon o financiranju države čime je okončao neizvjesnost koju je pobudio zaprijetivši nekoliko sati ranije na Twitteru da to neće učiniti zbog čega se strahovao od moguće blokade savezne vlade

Trump je objavio da je potpisao zakon o 1300 milijardi dolara za financiranje savezne vlade do kraja tekuće fiskalne godine koja završava 30. rujna, jer ga je povećanje od 60 milijarda dolara za troškove obrane uvjerilo da to treba učiniti.

Nešto ranije u petak predsjednik je zaprijetio da će staviti veto na zakon koji je Kongresa prihvatio noću zato što svota od 1,3 bilijuna dolara ne uključuje kompromis o imigraciji i izgradnji zida prema Meksiku.

'No rekao sam Kongresu da više nikada neće potpisati još jedan takav zakon', rekao je novinarima pa ponovio 'Neću to ponovno učiniti'.

'Mnogo je stvari zbog kojih nisam sretan s ovim zakonom', rekao je pokazujući na više od 2000 stranica zakona.

Nejasno je koliko su ozbiljno njegove prijetnje primili predsjednici republikanaca u Kongresu jer ih nisu javno komentirali ni Paul Ryan, predsjednik Predstavničkog doma niti predsjednik Senata Mitch McConnell, piše agencija Reuters.

Trump je na Twitteru najavio da razmišlja o vetu zbog programa DACA i nepotpunog financiranja graničnog zida prema Meksiku.

  • +24
  • +21

Donald Trump

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

DACA je program privremenog boravka za mlade ljude (koje nazivaju i Sanjari) koji je stvorio Barack Obama, a poništio ga je sadašnji predsjednik. Taj zakon su tjednima dogovarali republikanska većina i demokratska oporba u Kongresu, a svaka strana je morala popustiti u većini svojih zahtjeva.

Milijarder Trump, republikanci i demokrati su dugo pokušavali pronaći kompromis za ozakonjenje statusa stotina tisuća mladih ljudi koji su u Sjedinjene Države došli ilegalno kao djeca, u zamjenu za reforme imigracije i financiranje gradnje visokog betonskog zida, koji je Trump obećao na meksičkoj granici.

Dogovor nije bilo moguće postići i predsjednik je dobio samo 1,6 milijardi za gradnju zida, daleko manje od 25 milijardi koje je tražio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!