sjenA na nepristranost pravosuđa

Imenovanje španjolske ministrice za državnu odvjetnicu izazvalo kritike

13.01.2020 u 22:07

Bionic
Reading

Španjolska lijeva vlada izabrala je u ponedjeljak za glavnu državnu odvjetnicu svoju donedavnu ministricu pravosuđa Dolores Delgado što je izazvalo ogorčenje desne oporbe i odvjetničkih udruga koje smatraju da to baca sjenu na nepristranost pravosuđa.

"Izbor Dolores Delgado kompromitira imidž nepristranosti. To je poruka državnom odvjetništvu da je vlada stavila šapu na nju“, rekla je predsjednica Udruge državnih odvjetnika Cristina Dexeus u izjavi za novine El Mundo.

Profesionalna i Nezavisna udruga državnih odvjetnika (APIF) objavila je priopćenje u kojem je navela kako "izražava iznenađenje izborom Dolores Delgado“.

"Premda joj priznajemo kvalitete njen izbor nesumnjivo upućuje na to da vlada namjerava odlučivati u ime državnog odvjetništva“, navedeno je u priopćenju.

Državnog odvjetnika imenuje vlada no njegov rad i odluke su za neovisni o vladi, prema španjolskom zakonu.

Delgado je od ljeta 2018. pa sve do ovog petka bila ministrica u Sánchezovoj vladi lijevog centra.

Izabrana je za državnu odvjetnicu u trenutku kada katalonska vlada traži od premijera Pedra Sáncheza da obustavi „pravosudni progon“ bivših katalonskih dužnosnika optuženih ili osuđenih zbog organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije kojeg je 2017. bio zabranio Ustavni sud.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza i lijevi Unidas Podemos uspostavili su u nedjelju koalicijsku vladu nakon što su prošli tjedan tijesnom većinom dobili zeleno svjetlo parlamenta. Za vladu je ruku diglo 167 zastupnika a bilo protiv njih 165, mahom s desnice. Vlada je dobila podršku jer se 13 zagovornika nezavisnosti Katalonije suzdržalo od glasovanja premda su u prvom krugu bili protiv.

Sánchez im je obećao pregovore oko budućnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku. Bivši i sadašnji predsjednik katalonske vlade, Carles Puigdemont i Quim Torra, u ponedjeljak su zatražili od Sáncheza da obustavi „pravosudni progon“ te pregovorima riješi politički sukob između Madrida i Barcelone.

U petak je sudac španjolskog Vrhovnog suda zatražio od Europskog parlamenta da Puigdemontu i članu njegove bivše vlade Toniju Comínu oduzme imunitet zastupnika kako bi ih Belgija mogla izručiti u Španjolsku, gdje bi im sudio.

Dvije najveće oporbene stranke, konzervativna Narodna stranka (PP) i desni Vox, smatraju kako je Sánchez izabrao Delgado za glavnu državnu odvjetnicu kako bi zaustavio optužnice protiv Puigdemonta i drugih zagovornika nezavisnosti Katalonije. Najavile su žalbu sudu.

Sánchez je krajem prošle godine izazvao polemike kada je gostujući na radiju tijekom predizborne kampanje inzistirao da će Španjolska procesuirati Puigdemonta, koji se od listopada 2017. nalazi u Belgiji, jer državni odvjetnik ovisi o njegovoj vladi.

Katalonski zagovornici nezavisnosti to su iskoristili da bi španjolsku vladu optužili za politički progon. Sánchez je nakon toga u drugom javnom obraćanju ispravio svoju izjavu rekavši kako je državno odvjetništvo neovisno tijelo.