DANCI NE ODUSTAJU

'Imamo velike planove, želimo tisuće hektara pod konopljom!'

05.09.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Danci ne odustaju od prerade industrijske konoplje u Hrvatskoj. Tijekom ovotjednog posjeta Zagrebu i Slavoniji, najavili su kako bi za šest mjeseci krenuli s gradnjom tvornice uz pretpostavku da ishođenje svih dozvola prođe bez većih problema

'Tvornica bi se trebala graditi u srcu Slavonije – požeškoj kotlini. Nakon što bude krenula s radom, planira se još jedna tvornica, i to za proizvodnju potrebnih strojeva za sjetvu i žetvu industrijske konoplje, za koje već imamo potrebne patente i inovacije, a kako bismo što kvalitetnije zaokružili investiranje i proizvodnju industrijske konoplje u Hrvatskoj', najavio je čelni čovjek danskog ulaganja u Hrvatskoj Jan Lund Larsen.


Iznio je i podatak kako se trenutačno radi na stvaranju banke sjemena kako bi svim kooperantima osigurali u Hrvatskoj potreban repromaterijal.

'Svjetsko tržište gladno je za industrijskom konopljom, a prije nekoliko dana osigurao sam i globalni ugovor s jednom američkom kompanijom koja sve što budemo proizveli želi otkupiti, i to u cijelom nizu godina koje dolaze. Imamo velike planove s Hrvatskom', istaknuo je Larsen.

Danski ulagači razgovarali su s predstavnicima lokalnih vlasti Požeško-slavonske županije te ih zamolili za suradnju kako bi što više obradive površine bilo zasađeno industrijskom konopljom već u proljeće 2015. godine.

Slične razgovore žele obaviti sa što više župana, načelnika i gradonačelnika diljem Slavonije, ali i ostalih dijelova Hrvatske u kojima postoje zainteresirani kooperanti za suradnju s njima.

'Želimo što više kooperanata te što više zemlje pod industrijskom konopljom. U ovom trenutku minimum koji bi nas zadovoljio je 5.000 hektara, ali trebamo i nekoliko puta više. Svi naši hrvatski kooperanti dobit će repromaterijali, stručnjake iz cijelog svijeta koji će ih uputiti kako uzgajati ovu kulturu, kao i siguran otkup', poručio je Larsen koji je sa svojim poslovnim partnerima posjetio i eksperimentalno polje na kojem su danski ulagači u kooperaciji s požeškim poljoprivrednikom Damirom Rosipalom na 20 hektara ovoga proljeća zasadili industrijsku konoplju.

Danski ulagači nadaju se da će Vlada i resorna ministarstva promijeniti zakon i dopustiti iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje koja se sada, osim ploda, nakon žetve mora uništiti.

Na taj način poljoprivrednik koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, a najvredniji dio – stabljiku i listove - uništava.

Danci su u Hrvatskoj ovoga proljeća osnovali tvrtku Croatian Cooperation for Biodiversity s ciljem promocije ulaganja u uzgoj industrijske konoplje po čijoj je proizvodnji bivša Jugoslavija bila druga u svijetu.