KOMENTAR HELENE PULJIZ

Imamo novi Ustav: Tko nije jamio, bolje nije ni zaslužio!

30.07.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Izvjesno je kako će Hrvatska nakon sljedećih parlamentarnih izbora još jednom mijenjati svoj Ustav. Praksa je pokazala – o čemu svjedoče i svježe odluke Ustavnoga suda - kako je postojeći Ustav neusklađen sa stvarnošću i građane i seljake, a i državne institucije i istaknute pojedince stalno dovodi u zabludu kako je Hrvatska socijalna država ravnopravnih građana, tržišna ekonomija u kojoj vladaju ljudske slobode i prava. Budući da tome nije tako, krajnji je čas da se taj temeljni državni dokument prilagodi istini i ostvarenju hrvatskog sna o državi. Neki članci postojećeg Ustava moraju se ukinuti, ali neke treba definitivno posve izmijeniti. Možda je ovo pravi put?

Ustav RH

Temeljne odredbe

Članak 1.
Tko je jamio, jamio je.
Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država onih koji su jamili i koji će jamiti.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada HDZ-u i SDP-u kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana koji su jamili.

Narod ostvaruje vlast izborom HDZ-a i SDP-a i neposrednim odlučivanjem je li red na HDZ-u ili SDP-u da vladaju.

Članak 2.
Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv na narod s onih koji su jamili.

Republika Hrvatska ostvaruje, u skladu s međunarodnim pravom, suverena prava i jurisdikciju u morskim područjima i u podmorju Jadranskoga mora izvan državnoga područja do granica sa susjedima, osim Slovenije, BIH, Srbije i Crne Gore.

Hrvatski sabor ili narod neposredno, samostalno, u skladu s voljom predsjednika HDZ-a i/ili SDP-a, odlučuje:
– o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj;
– o očuvanju prirodnog i kulturnog bogatstva i korištenju njime;
– o udruživanju u saveze s drugim državama.

Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav su mrtvo slovo na papiru.

Temelj za tumačenje Ustava je zakon tko je jamio, jamio je.

Članak 4.
U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na HDZ, SDP, one koji su jamili i Ustavni sud. Načelo diobe vlasti uključuje oblike međusobne suradnje HDZ-a, SDP-a, Ustavnog suda i svih koji su jamili.

Članak 5.
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti sa stranačkim interesima HDZ-a i/ili SDP-a, sudaca Ustavnog suda i onih koji su jamili.

Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati one koji su jamili, HDZ i SDP te suce Ustavnog suda.

Članak 6.
Osnivanje političkih stranaka je slobodno onima koji su jamili ili će jamiti.

Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno ustrojstvu HDZ-a i SDP-a te temeljnim interesima predsjednika stranaka. Stranke moraju jamiti kako bi stekle sredstva i imovinu.

Protuustavne su političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju uspostavi slobodnoga demokratskog poretka, slobodnog tržišta ili ugrožavaju opstojnost HDZ-a, SDP-a i svih koji su jamili ili će jamiti.

O protuustavnosti, ovisno o situaciji odlučuju HDZ, SDP, oni koji su jamili i suci Ustavnog suda. Zakonom se ne uređuje položaj onih koji su jamili i financiranje političkih stranaka.

Članak 7.
Tko nije jamio, neka odseli i/ili se učlani u OraH ili Most.

Članak 8.
Granice se Republike Hrvatske mogu mijenjati odlukom predsjednika HDZ-a i/ili SDP-a.

Članak 9.

Hrvatsko državljanstvo, njegovo stjecanje i prestanak uređuje se zakonom tko je jamio, jamio je.

Državljanin Republike Hrvatske ne može biti prognan iz Republike Hrvatske niti mu se može oduzeti državljanstvo, a ne može biti ni izručen drugoj državi, ako je jamio ili se obvezuje da će jamiti.

Članak 10.
Republika Hrvatska štiti prava i interese onih koji su jamili, bez obzira žive li u Hrvatskoj ili inozemstvu. Dijelovima hrvatskog naroda koji su jamili u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske.

Članak 11.
Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb čija je osnovica 25 naizmjeničnih crvenih i bijelih (srebrenih) polja i obrnuto.

Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini. Na grbu je konj šarac i natpis ‚Pola pije, pola šarcu daje‘

Himna je Republike Hrvatske 'Lijepa naša domovino, tko je, jamio jamio je'.

Članak 12.
U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo po pravopisu i gramatici Ljube Ćesića Rojsa. Uporaba svakog drugog pisma, a napose ćiriličnog, i uporaba svakog drugog jezika najstrože je zabranjena.

Republika Hrvatska odriče se svog povijesnog pisma ćirilice jer je ono plod zabludjelih Hrvata koji u dalekoj prošlosti nisu znali jamiti.

Članak 13.

Glavni je grad Republike Hrvatske Zagreb, kojim vlada Milan Bandić.

Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda
ZAJEDNIČKE ODREDBE

Članak 14.
U Republici Hrvatskoj nema svatko prava i slobode. Pred zakonom su jednaki samo oni koji su jamili.

Članak 15.
U Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost pripadnicima svih članova HDZ-a i SDP-a i onima koji su jamili.
Ravnopravnost i zaštita prava onih koji su jamili nacionalni je prioritet broj jedan.

Ne postoje pripadnici nacionalnih manjina, HDZ i SDP imaju pravo birati zastupnike nacionalnih manjina u Hrvatski sabor iz HDZ-a, SDP-a ili redova onih koji su jamili.

Oni koji umisle da su pripadnici nacionalnih manjina ili bilo koje druge manjine, nemaju slobodu izražavanja. To mogu činiti samo u svoja četiri zida vezana za kredit u CHF.

Članak 16.
Slobode i prava mogu se ograničiti u svakom trenutku kako bi se zaštitila sloboda i prava onih koji su jamili.
O svakom ograničenju slobode ili prava odlučuju HDZ i/ili SDP i oni koji su jamili.

Članak 22.
Čovjekova je sloboda i osobnost osobito povrediva.
Svakome se smije oduzeti ili ograničiti sloboda, osim onima koji su jamili ili su suci Ustavnog suda te članovi HDZ-a i SDP-a.

Članak 23.
Svatko smije biti podvrgnut bilo kakvu obliku zlostavljanja ili, bez svoje privole, liječničkim ili znanstvenim pokusima.

Slobodan je prisilni i obvezatni rad.

Članak 26.
Svi su državljani Republike Hrvatske i stranci koji su jamili jednaki pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti.

Članak 27.

Odvjetništvo kao samostalna i neovisna služba osigurava pravnu pomoć onima koji su jamili, u skladu sa stranačkim interesima HDZ-a i/ili SDP-a.

Članak 28.

Nitko nije nedužan osim onih koji su jamili, članova HDZ-a i SDP-a te sudaca Ustavnog suda, a sve druge građane i seljake smatra se krivima za kazneno djelo dok im se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi nevinost.

Članak 35.
Onima koji su jamili jamči se štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

Članak 36.
Ne postoje sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja.

Članak 37.
Nikome se ne jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka, osim onima koji su jamili. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu i moraju prikupljati, obrađivati i koristiti protiv građana i seljaka.

Članak 38.
Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli onima koji su jamili, članovima HDZ-a i SDP-a te sucima Ustavnog suda.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja onima koji su jamili.

Zabranjuje se izražavanje misli bez (auto)cenzure. Novinari nemaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Samo onima koji su jamili ili su članovi HDZ-a i SDP-a jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.

Članak 39.
Zabranjen je i kažnjiv bilo koji oblik nesnošljivosti prema onima koji su jamili, članovima HDZ-a i SDP-a te sucima Ustavnog suda.

Članak 42.

Nitko osim članova HDZ-a i SDP-a, sudaca Ustavnog suda i onih koji su jamili nema pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed.

Članak 46.
Nitko nema pravo slati predstavke i pritužbe na one koji su jamili, članove HDZ-a i SDP-a te suce Ustavnog suda.

Članak 53.
Hrvatska narodna banka je središnja banka Republike Hrvatske kojom upravljaju uprave stranih banaka.

HNB se brine da građani i seljaci imaju najnepovoljnije kredite u Europi.

Članak 62.

Obitelj je pod osobitom zaštitom organizacije U ime obitelji.

Brak i pravni odnosi u braku, izvanbračnoj zajednici i obitelji uređuje Katolička crkva.

Članak 71.
Hrvatski sabor je predstavničko tijelo onih koji su jamili.

Članak 72.
Hrvatski sabor ima najmanje 300, a najviše 500 zastupnika koji moraju prije izbora dokazati da su jamili ili da će jamiti u idućem desetogodišnjem mandatu.

Članak 108.
Vlada Republike Hrvatske obavlja izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonom tko je jamio jamio je.

Članak 109.
Vladu Republike Hrvatske čini predsjednik Vlade i njegovo osobno Tajništvo. Predsjednik Vlade bira se iz redova HDZ-a ili SDP-a ili redova onih koji su jamili, a nisu članovi nijedne od ove dvije stranke.

Bez odobrenja predsjednika Vlade nitko ne može obavljati nijednu javnu ili profesionalnu dužnost.

Članak 94.

Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa one koji su jamili u zemlji i inozemstvu.

Članak 133.
Građani i seljaci, ribari i težaci nemaju pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Lokalnom i regionalnom upravom upravljaju HDZ i/ili SDP i/ili oni koji su jamili.

Članak 147.

Pravo na predlaganje promjene Ustava Republike Hrvatske imaju oni koji su jamili, predsjednici HDZ-a i SDP-a, organizacija U ime obitelji i suci Ustavnog suda.

Članak 148.
Predsjednici HDZ-a i SDP-a odlučuju hoće li se pristupiti promjeni Ustava većinom glasova svih članova HDZ-a i SDP-a i većine glasova svih koji su jamili.

Članak 149.

Kažnjavanje onih koji krše Ustav RH i zakon tko je jamio, jamio je uredit će zakonom predsjednici HDZ-a i SDP-a u dogovoru sa sucima Ustavnog suda.

Članak 150.

Tko je jamio, jamio je. Tko nije jamio nije bolje ni zaslužio.