INES STRENJA LINIĆ

'Imam geler u glavi, ali spremna sam se odreći dopunskog na teret države'

08.04.2016 u 15:53

Bionic
Reading

'Ja sam kao braniteljica oslobođena plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali to je polica HZZO-a', izjavila je danas saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić gostujući na televiziji N1, izazvavši nakon toga gomilu negativnih reakcija na društvenim mrežama, jer mnogi smatraju da joj s plaćom od 15.896 kuna država ne bi trebala pokrivati policu koja trenutačno košta 70 kuna, a koja će uskoro narasti na 89 kuna

Prema Zakonu o dobrovoljnom osiguranju Ines Strenja Linić ima pravo na dopunsko osiguranje prema posebnim propisima. U njezinu slučaju poseban je propis Zakon o braniteljima prema kojem pravo na dopunsko osiguranje na teret države imaju; članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30 posto.

'Prilikom izvlačenja ranjenika iz Medačkog džepa 1993., naše vozilo naletjelo je na minu, a ponovno sam nastradala u Ličkom Osiku. Posljedice svega toga osjećam i danas. U glavi imam geler od šest milimetara. Ja sam 60-postotni hrvatski ratni vojni invalid', kazala je za tportal Strenja Linić.

Temeljem toga Grad Rijeka joj je 1995. dodijelio stan, što je na vidjelo izašlo nakon što je kazališni redatelj Oliver Frljić objavio da ga je iznajmljivala riječkom HNK-u. Zanimljivo da je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Jutarnji list kazala kako je u Medačkom džepu imala sreće i da je samo zadobila ogrebotine, ali da posljedice svega osjeća i danas.

'Ne sjećam se što sam tada rekla, ali mogla sam tražiti i PTSP nakon svega što sam prošla, ali nisam', naglasila je Strenja Linić.

Upitana je li moralno da joj kao zastupnici s visokom plaćom država plaća dopunsko zdravstveno, kazala je kako se toga spremna odreći.

'Spremna sam se odreći te povlastice i mišljenja sam da na nju pravo mogu imati samo teški bolesnici, invalidi i oni s niskim primanjima. Isto tako pozivam sve one koji imaju takvu povlasticu a imaju visoka primanja da je se odreknu', zaključila je Strenja Linić razgovor za tportal.

423616 ,420596 ,420550,420029