TURUDIĆ GOJAKU

'Imali ste pravo braniti svoju zemlju, ali ne i ubiti nevine ljude'

29.02.2012 u 16:42

Bionic
Reading

'Karlovac je te 1991. bio napadnut od združene petokrake i kokarde. Ta vam je činjenica dala za pravo da branite svoju zemlju, što ste vi i učinili. No ta vam činjenica nije dala za pravo da ubijate nevine ljude', rekao je Ivan Turudić, predsjednik vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je Željka Gojaka (49) osudio na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima

'Ovdje je riječ o jednom odioznom djelu i meni je neshvatljivo koji su vas motivi na to nagnali. Pokazali ste izuzetnu bešćutnost jer je tom prigodom ubijeno dijete od 14 godina, a jedna od svjedokinja koja je opisivala događaj prepričala je kako ste rekli: 'Nemojte nju ubiti, ona neka pati!' To pokazuje vašu izravnu namjeru', zaključio je Ivan Turudić.

Krivo je i sudstvo

Dodao je da Gojak nije kriv što je od počinjenja djela do nepravomoćne presude prošlo 20 godina jer se nije moglo očekivati da inkriminira samog sebe. No, kazao je Turudić, to ide na dušu sudstva jer, ako se nije moglo očekivati da se za trajanja velikosrpske agresije sankcionira takav zločin, pitanje je što se čekalo petnaestak godina prije nego što je podignuta optužnica.

Dok je sudac izricao kaznu, Gojakova supruga u publici tiho je zaplakala, a poslije je novinarima potresena i sva suzama kratko rekla: 'Moj je suprug nevin, a ovo je još jedan primjer što rade našim braniteljima.'

Gojak se u slučaju, koji je u medijima poznat kao 'karlovački slučaj Zec', teretio za zločin počinjen 5. listopada 1991. Prema optužnici, tog je dana u Karlovcu, kao pripadnik PU karlovačke, koji je sudjelovao u obrani Karlovca od napada paravojnih postrojbi i JNA, s više nepoznatih osoba ušao u kuću Marka Roknića. Ondje je, kako se tvrdi, ubio Dragicu Ninković i tada 14-godišnju Danijelu Roknić. Potom je na dvorištu ubio i Marka Roknića.

Gojak je u svojoj obrani tvrdio da je nevin, da je na njih iz kuće bačena bomba te da je na njih zapucano. Kazao je da je u toj pucnjavi i on bio ranjen te je iskazivao kako neki svjedoci nisu bili iskreni jer on nije nikoga ubio. Takvoj obrani vijeće nije povjerovalo.

'Vaša obrana, u kojoj tvrdite da su zločin počinili neki drugi ljudi, neživotna je i nije u skladu s iskazima svjedokinja Ane Gojak, koja je bila udana za vašeg djeda, te Branke Roknić koje su vjerno opisale događaj. Što se tiče olakotnih okolnosti, sudjelovanje u Domovinskom ratu nije vam cijenjeno kao olakotna okolnost jer se vi niste ponašali kako bi se trebao ponašati hrvatski vojnik. Svojim ponašanjem okaljali ste ugled Republike Hrvatske, a ova presuda treba biti upozorenje vama, ali i drugima da se nijedan zločin ne može tolerirati', kazao je sudac Turudić.