ODVJETNICA LABAVIĆ

'Ima nade da se kazne generalima smanje'

15.04.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Nakon što je Haški sud danas izrekao presude trojici hrvatskih generala, Gotovini, Markaču i Čermaku, direktno iz Haaga javila se odvjetnica Natalija Labavić, koja je u ekskluzivnoj izjavi novinaru Radio Slavonije rekla da nije očekivala ovakvu presudu

'Nadala sam se da u prvostupanjskom postupku neće biti utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata, no nakon što je utvrđeno da je on postojao, shvatila sam da će kazna generalima biti visoka. Nadam se da će se u žalbenom postupku naposljetku ipak utvrditi da je operacija Oluja bila legitimna vojna akcija te da će se, u skladu s tim, u drugostupanjskom postupku smanjiti i kazne generalima Gotovini i Markaču', izjavila je odvjetnica Labavić.

Na pitanje novinara Radio Slavonije može li se haško Tužiteljstvo žaliti na oslobađajuću presudu koja je izrečena generalu Čermaku, Labavić je odgovorila da nam ostaje pričekati i vidjeti kako će Tužiteljstvo reagirati na oslobađajuću presudu jednom od trojice hrvatskih generala.

Podsjetila je pritom na slučaj bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića na čiju se oslobađajuću presudu Tužiteljstvo Haškog suda nije žalilo.

'Ako se Tužiteljstvo ne bude žalilo ni na oslobađajuću presudu generalu Čermaku, ne može doći ni do promjene u njegovu kažnjavanju', istaknula je Labavić.

Na kraju svog telefonskog javljanja iz Haaga odvjetnica Labavić poručila je da još ima mjesta za umjereni optimizam, ako se u drugostupanjskom postupku utvrdi da je operacija Oluja bila legitimna vojno-redarstvena akcija u kojoj je Hrvatska oslobodila svoj okupirani teritorij.