PREDIZBORNA PRESLAGIVANJA

Ima li više igdje mjesta za Ljubu Jurčića?

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 13:16
  • Objavljeno 13.05.2011 u 07:00
Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Mogu li neke 'nove' snage na predstojećim parlamentarnim izborima pomrsiti račune dvama blokovima koji su se ustobočili svaki sa svoje strane? Famozni 'treći put' ili neku novu Hrvatsku izravno ili neizravno najavljuje nekoliko različitih opcija, a i različiti su savezi u igri. Jedno od posljednjih imena koje se neslužbeno vrti u medijima jest i ono Ljube Jurčića, ali politički analitičari smatraju da su SDP i HDZ zasad ipak glavni u izbornom odmjeravanju

Taj nesuđeni premijer države, koji je u oba slučaja nekako 'izvisio' u SDP-ovim kadrovskim križaljkama konačno izlazi iz najveće oporbene stranke, sve se češće čuje po kuloarima. Kao i to da uz pomoć bivšeg predsjednika Stipe Mesića slaže svoju listu na koju su mediji strpali Josipa Kregara, pa čak i Đurđu Adlešič, a bliskosti bi moglo biti i s don Ivanom Grubišićem te bivšim stranačkim kolegom Ivicom Pančićem te raznim regionalnim strankama ili inicijativama, uglavnom iz Istre, ali i zelenima s jedne te braniteljima s druge strane, a svojedobno se spominjalo i imena zagrebačkog te splitskog gradonačelnika Milana Bandića i Željka Keruma; naime, prvi je također bivši stranački drug kojemu se nudio za savjetnika ako Bandić pobijedi na predsjedničkim izborima.

Pusta naklapanja ili ispipavanja terena, teško je reći, jer akteri još nisu raspoloženi za pokazivanje karata. Mesić je trenutačno više zaokupljen svojom filmskom karijerom, a Jurčić ništa ne želi komentirati; kaže tek da želi bolju, novu Hrvatsku, ali kako i s kime, u SDP-u ili izvan njega, o tome zasad šuti. Neslužbeno se, međutim, može čuti da bi se za nekoliko dana stvari mogle iskristalizirati oko daljnjeg Jurčićeva angažmana te da su mnogi zainteresirani da njegove ideje, kojima smjera na potpuno drukčiji model društvenoga razvoja, provedu u djelo, pri čemu se spominju razna imena i razne skupine u društvu, što ne čudi s obzirom na to da i nije nepoznata stvar kako je Jurčiću dosadilo u SDP-u uvijek biti postrance.

Samo prijateljski razgovori ili okupljanje na 'novoj' platformi?

Što se tiče bivšeg kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Kregara kao mogućeg partnera, on priznaje da se susreo s Jurčićem i da su to bili samo razgovori, doduše, prijateljski i ugodni, ali i podsjeća na to da je Jurčić još član SDP-a. Priznaje Kregar da se susreo i s Grubišićem, ali ističe da je tu riječ o nepolitičkoj platformi u kojoj nema stranačkih podjela, a ima programskih načela koja donose promjenu za koju je zainteresiran. Ipak, prema toj inicijativi zasad gaji samo simpatije te naglašava da je za uspjeh nečeg novog potrebna širina i mobilizacija, a don Grubišić će tek odlučiti što i kako dalje sa svojim Savezom za građansku i etičku Hrvatsku.

On je jasno kazao da je otvoreno hoće li Savez na izbore, ali i da ne žele u koalicije s drugim strankama te da su otvoreni za prihvat političara koji će svojim potpisom osobno poduprijeti nastojanja Saveza, a u tom kontekstu poželjna mu je podrška ljudi Jurčićeva i Kregarova kalibra. No u Grubišićevim planovima teško da ima mjesta za bivšu HSLS-ovku Adlešič, koja se, otkad je napustila liberale, uz Kregara po medijima spominjala i kao moguće lice navodne Jurčićeve liste, a političko mjesto pod suncem razgledavala je i kod Bandića i kod Kregara, a ne treba zaboraviti ni to da je kao predsjedničkog kandidata podržavala Nadana Vidoševića, ali uvijek odbacujući svaku primisao da se bavi političkom trgovinom.

CROPIX / Davor Pongračić

CROPIX / Davor Pongračić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Jesu li motivi gotovo svih spomenutih, od kojih se epitet 'novi' ne može nikome zakačiti, upravo takve prirode ili im je na umu, unatoč tome, neka nova bolja Hrvatska, s obzirom na dosad viđeno, uvijek će biti ostati pod upitnikom, no to na kraju krajeva i ne mora imati nikakvu ulogu. Naime, s obzirom na politički sustav Hrvatske, teško mogu uopće zabaciti noge preko saborskoga praga.

Ima li uopće mjesta u političkoj areni?

Barem tako misli politički analitičar Davor Gjenero, koji ističe da je općenito skeptičan u šanse neovisnih kandidata u okvirima razmjernog izbornog sustava, a pogotovo u ovom izbornom ciklusu. Predstojeći izbori, smatra, bit će sukob dvaju političkih blokova i kompetitivni u pravom smislu, jer vlast sada doista jest na raspolaganju, a birači će se koncentrirati na ono što im je najbliže kod pojedine koalicije s najviše šansi za pobjedu.

Unatoč veliku broju neopredijeljenih birača kojima ni HDZ, ni SDP ne pružaju ništa? Da, smatra Gjenero, čak i unatoč tome, jer će oni u posljednji tren ipak prestati biti neodlučni ili će u biranju između svih mogućih opcija, ako su na lijevom centru, shvatiti da bi glas bilo kome osim za kukuriku koaliciju bio prevelik rizik i zapravo glas suprotnoj strani s obzirom na to da će dominirati dva bloka. Premda i Gjenero smatra da bi Hrvatskoj dobro došla neka inicijativa poput Grubišićeve, upozorava da se mreže stvaraju dugo i za njih je potrebno dosta novca, a smatra da u domaćoj političkoj areni za nju ni sada niti u nekoj bližoj budućnosti ionako jednostavno nema mjesta.

Optimizmom oko neke nove snage ne odiše ni politički analitičar Ivan Rimac, koji, doduše, kaže da je sada možda malo prerano reći hoće li se stvari do izbora promijeniti. No ovako kako sada stoje i s obzirom na iskustvo, premda ima mnogo onih koji su nezadovoljni postojećim političkim strankama, a što bi mnogi htjeli iskoristiti, dosad se pokazalo da su birači na kraju ipak skloniji većim opcijama. U tom kontekstu, nezavisne su liste – osim na lokalnoj razini što je nešto sasvim drugo – bile neuspješne, podsjeća Rimac.

Smatra da bi uspjeh teško mogao polučiti i neki širi savez, poput Grubišićeva, jer takva 'skupina' ili bolje reći 'mišung', kako kaže, neće dobiti neku značajnu količinu glasova s obzirom na to da se radi o različitim opcijama i pristupima, koje je teško pomiriti. Rimac stoga zaključuje da zasad ne vidi neku značajniju snagu koja bi SDP-u i HDZ-u mogla pomrsiti planove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi