MILINOVIĆ O ŠTRAJKU LIJEČNIKA

'Ili smjena Rajka Ostojića ili kaznena prijava protiv Avberšek'

15.07.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon što je za vikend Hrvatski liječnički sindikat zaprijetio štrajkom ako Vlada u roku od tri tjedna ne riješi problem gubitka njihovih prava iz kolektivnog ugovora, o svemu se u Saboru oglasila i oporba, koja je zatražila da se u parlamentu pojavi i premijer ili ministar zdravlja i objasne što će poduzeti da ne bude općeg štrajka zdravstvenih djelatnika

Govoreći u ime HDZ-a bivši ministar zdravstva Darko Milinović u sabornici je pokazao dva dokumenta, za koje tvrdi da je Vlada zatajila i da bi zbog njih bila drugačija presuda zagrebačkog Županijskog suda koji je nedavno poništio kolektivni ugovor.

'Čitam presudu o 'nepostojanju sporazuma o sastavu i broju pregovaračkog Odbora za zaključenje spornog kolektivnog ugovora'. Preda mnom stoji dokument gdje je Spomenka Avberšek obmanula hrvatsku Vladu i hrvatsku javnost ili je ministar Ostojić zataškao ovaj dokument i nije dao na uvid Županijskom sudu, jer ovdje vrlo jasno kaže 'na moj upit da sindikati dadu pregovarački odbor članovi pregovaračkog odbora su sljedeći' tu imamo devet nabrojanih. Među prvima je Spomenka Avberšek i potpisana Spomenka Avberšek. Ovaj dokument koji je ministar Ostojić morao dati županijskom sudu jer na osnovi njega možda bi odluka županijskog suda bila drugačija', rekao je Milinović pokazavši i drugi dokument iz kojeg se vidi da je GSV na 172. sjednici potvrdio da je sklapanje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vođeno sukladno važećem Zakonu o radu.

'Dakle ili premijer Milanović mora smijeniti Rajka Ostojića zbog toga što je zatajio ova dva bitna dokumenta, jer eventualno zbog nepostojanja te dokumentacije u županijskom sudu možda je donijeta odluka o proceduralnom ukidanju kolektivnog ugovora. Ili s druge strane ako to nije istina, ako nije Vlada zatajila ova dva dokumenta onda treba prijaviti za kazneno djelo Spomenku Avberšek koja je produžena ruka SDP-a', rekao je Milinović.

Osvrnuo se pritom i na novi kolektivni ugovor u zdravstvu. 'Novi kolektivni ugovor ponižava i vrijeđa 70 tisuća djelatnika u zdravstvenom sustavu. On kaže sljedeće: 'Samo u javnom sektoru, odnosno samo u zdravstvu liječnici, medicinske sestre, medicinski tehničari, laboranti i tehničko osoblje u ovoj europskoj Hrvatskoj od 1. srpnja neće biti plaćeni za prekovremeni rad.' Novi kolektivni ugovor je sraman i protuzakonit. Kosi se sa nekoliko zakona, a evo samo jedan Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže 'dežurstvo, vrijeme provedeno u dežurstvu smatra se radnim vremenom i ono ne može biti dulje od 48 sati', rekao je Milinović.

Za današnju situaciju u zdravstvu, rekao je pak Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, krivo je i to što je Vlada smanjila doprinose za zdravstvo za dva postotna poena. 'Tada smo upozoravali da će doći do kolapsa zdravstva i pokazalo se da smo bili u pravu. Tada su vladajući govorili da će to smanjenje doprinosa povećati zaposlenost. I koliko je novih radnih mjesta od tada otvoreno? Podaci su jasni, povećala se nezaposlenost. Zdravstvo nam je na koljenima, nema lijekova, liste čekanja su se dulje, sve smo bolesnija nacija', rekao je Vukšić dodavši da bi se doprinosi za zdravstvo trebali vratiti na 15 posto.

Zoran Vinković u ime Kluba HDSSB-a brine se da će Hrvatska biti prisiljena uvoziti zdravstvene djelatnike iz zemalja trećeg svijeta zbog nedostatka naših djelatnika.

'Ovaj štrajk zdravstvenih djelatnika u sezoni izazvat će jednu 'lijepu' sliku o Hrvatskoj. Čemu onda mjere u turizmu kada turisti neće imati ono osnovno – zdravstvenu zaštitu. U ovih godinu i pol dana vlasti ova Vlada je jedino dosljedno provela političke smjene u 99,5 posto slučajeva u bolnicama. Umjesto smijenjenih, dovedeni su kadrovi koji nisu sposobni suočiti se sa svime što ih čeka, dakle, jedino je mjerilo bila politička podobnost', prigovorio je Vinković

No oporbi je odgovorila predsjedavajuća potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. 'U ovom trenutku i ministar zdravstva i predstavnici sindikata u zdravstvu izrazili su i želju i mogućnost da idu u pregovore i samo se možemo nadati da će pregovori završiti uspješno', rekla je Zgrebec