OŠTRA KRITIKA VLADI

IFJ: Novi zakon o PDV-u ruši slobodu medija

21.06.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazila je danas zabrinutost zbog novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) temeljem kojeg će se niža stopa PDV-a od pet posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25.000 riječi, ocjenjujući to uplitanjem u temeljne slobode medija

'Podržavamo članicu naše Federacije u Hrvatskoj, Sindikat novinara Hrvatske, u njihovoj tvrdnji da taj prijedlog predstavlja uplitanje u temeljne slobode medija jer se njime krše brojni hrvatski zakoni, uključujući i Ustav te Zakon o medijima', navodi IFJ u pismu upućenom predsjedniku Republike, premijeru te ministru financija i ministrici kulture.

IFJ također upozorava da je prijedlog u suprotnosti s europskim zakonima o neutralnosti, diskriminaciji i proporcionalnosti, kao i s određenim europskim dokumentima i direktivama, uključujući Povelju EU-a o temeljnim pravima.

'Stajalište je mnogih zainteresiranih strana, naročito Hrvatske udruge novinskih izdavača, da će odredbe predloženog zakona koje omogućavaju nejednaku primjenu porezne stope PDV-a na iste proizvode - (dnevne) novine - imati ogroman utjecaj na tržište tiskovnih medija. Taj nejednak tretman ne postoji skoro ni u jednoj državi članici u kojima se jedinstvena smanjena stopa primjenjuje na sve vrste novina podjednako, kako na dnevne novine, tako i na časopise', naglašava se u pismu.

IFJ smatra da bi to neminovno stavilo novinare i medije u poziciju gdje će njihove tekstove i sadržaje 'pažljivo pregledavati' hrvatska nadležna tijela kako bi odlučila o odgovarajućoj poreznoj stopi.

'Naglasak na postavljanju granične linije od 25.000 ili više tiskanih riječi te poticanje na taj način kvantitete iznad kvalitete, također će omogućiti nadležnim tijelima utjecaj na medije', navodi se u pismu i ističe kako će to nedvojbeno značiti izravno uplitanje Vlade u slobodu tiska, s obzirom na to da je sloboda tiska osigurana hrvatskim Zakonom o medijima.

Iz IFJ-a, koji okuplja 180 sindikata i udruga novinara u svijetu, pozivaju Vladu da započne razgovore sa Sindikatom novinara Hrvatske i drugim zainteresiranim stranama kako bi se izmijenio dio tog zakona koji je 'diskriminirajući, narušava tržište tiskovnih medija i krši zakone i propise Hrvatske i EU'.