predizborne radnje

Paus: Koalicija je za IDS gotova priča, SDP nas je izgurao

19.03.2024 u 10:23

Bionic
Reading

'Što se tiče velike koalicije, nakon tih prvih razgovora nismo razgovarali sa SDP-om o nekakvim konkretnim stvarima, uvjetima ulaska u nekakvu koaliciju, tako da je za nas to više-manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera ustvari i nas na neki način izgurao iz te priče', kaže predsjednik IDS-a Dalibor Paus

'Jučer smo iskazali naš stav da treba poštovati odluke Ustavnog suda i da se treba kloniti bilo kakvih predizbornih radnji koje idu u prilog jednoj stranci', rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus gostujući u emisiji 'Studio 4' HTV-a.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u istoj emisiji da joj je to prvi glas da IDS ne ide u veliku koaliciju. Dodala je da je Radnička fronta kao lakmus papir, a po odnosu lijeve koalicije prema toj stranci može se vidjeti što je ta koalicija odlučila učiniti.

'Pomogli smo lijevoj koaliciji - takozvanoj sada lijevoj koaliciji, jer tu nema više ljevice - da dođemo do situacije u kojoj je postalo jasno da je moguće smijeniti HDZ. Tog trena u kojem je postalo moguće i vidljivo da se može smijeniti HDZ ulazi Milanović u igru zato što je mogao drugi mandat dobiti samo u slučaju da je HDZ na vlasti, jer se mogao konfrontirati s njim. U slučaju da je ljevica na vlasti, on ne bi mogao dobiti drugi mandat. I u tom trenutku stvari idu nizbrdo zato što je sasvim jasno da je kapitalu svejedno tko je na vlasti. Bitno je da oni koji su na vlasti zadržavaju status quo', rekla je Peović.

Dodala je da je Milanović kao premijer donio najgori Zakon o radu te da je slao specijalce na radnike koji su štrajkali na Braču, a nije ih slao na prosvjednike u Savskoj.

'Radio je sve kontra naroda', poručila je Peović.

Među ostalim je rekla da se nalazimo u robovlasništvu 21. stoljeća u kojem se omogućava privatnicima da uvoze strane radnike koji rade bez ikakvih radničkih prava.

Rekla je da Milanović koketira s desnim biračkim dijelom te da je složio listu oportunista.

Peović je rekla da ih je među ostalim Paus prozivao da su protuustavna stranka, a rekao je da nisu nikad na taj način diskutirali o RF-u. Osim toga, rekao je da se ne slažu s nekim njihovim stavovima te da IDS nema problem s njihovim sudjelovanjem u široj koaliciji vezanu za promjenu vlasti, ali da su njihovi koalicijski partneri Fokus i Reformisti iskazali svoje bojazni u odnosu na RF te da se IDS drži uz njih. Paus je rekao da HDZ-ova vlada u sedam i pol godina vlasti nije napravila nijednu strukturnu promjenu koja bi donijela boljitak i funkcioniranje sustava. Peović je ponovno bila kritična prema IDS-u.

'Stranka kojoj je Ivan Jakovčić bio član... Mislim, to su tajkuni koji su kupili sela po Istri, koji su uništili brodogradilišta, koji su uništili svaku privrednu granu... IDS je napravio štete više nego itko u Istri, i sad oni govore da su oni neka promjena. IDS je omogućio da se mi svedemo na turizam, na uslužne djelatnosti', rekla je Peović, dodajući da je Istra 'klasičan primjer što se s nama zbiva'.