NOVA PERSPEKTIVA

IDS: Možemo se složiti da Istra zadrži sva tri vodno uslužna područja

01.10.2021 u 17:05

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i potpredsjednik Valter Glavičić pozvali su na konferenciji za novinare u Puli sve istarske gradonačelnike i načelnike da se, bez obzira na političku pripadnost, donese zajedničko stajalište o broju vodno uslužnih područja u Istri

"U Istri danas djeluju tri vodno uslužna područja - Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin. Ako su tri uslužna područja ono što bi prihvatili svi istarski gradovi i općine, onda će to podržati i gradovi i općine u kojima upravljaju gradonačelnici i načelnici IDS-a", rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus i dodao kako je to stajalište svih IDS-ovih gradonačelnika i načelnika.

Obrazlažući činjenicu zašto je u proteklom mandatu bila na stolu opcija o objedinjavanju svih vodno uslužnih područja u Istri te zbog čega je to stajalište revidirano, Paus je istaknuo kako je Zakon o vodnim uslugama donesen prije dvije godine i njime je bilo predviđeno da će se uredba o uslužnim područjima donijeti tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu.

U takvoj situaciji, kako je podsjetio Paus, odluka istarskih gradova te velike većine istarskih općina bila je da se predloži Vladi da se u odredbi predvidi jedno uslužno područje za cijelu Istru.

"Od tog dana prošle su dvije godine. Puno se stvari dogodilo, od toga da smo ušli u jednu novu financijsku perspektivu Europske unije, do toga da je pandemija usporila cjelokupni proces te ne manje važno, promijenila se politička situacija u Istri. Danas znamo da polovica gradova ne smatra kako bi jedno uslužno području bilo najbolje rješenje za Istru. Njihov stav uvažavamo i mislim da to ne smije biti tema oko koje ćemo se dijeliti", poručio je predsjednik IDS-a.

Dodao je da su u tom "specifičnom kontekstu tri vodno uslužna područja najbolje rješenje u interesu sviju".

Potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić poručio je da sva tri vodno uslužna područja u Istri zadovoljavaju sve kriterije koje je postavilo ministarstvo.

"To su tri tehnički i financijski stabilne tvrtke koje zadovoljavaju sve kadrovske i logističke kriterije. Sva tri sustava su samoodrživa i učinkovita te dobro opremljena. Vodno uslužna područja u Istri imaju gubitke između 23 i 24 posto, što je na razini prosjeka Europske unije, dok je hrvatski prosjek 54 posto", istaknuo je Glavičić.

"Smatram da se moramo fokusirati na projekte, radove i pripreme u tijeku, a ne na administrativna pripajanja jer ćemo time izgubiti fokus od onoga što je zaista bitno, a to jest uspostava najkvalitetnije moguće mreže i usluge građanima. Zato mislim da moramo sjesti za zajednički stol i donijeti stav koji će zadovoljiti sve", zaključio je Glavičić i pozvao sve istarske gradove i općine, neovisno o "političkoj boji", da se slože i da se u Istri zadrže tri vodno uslužna područja.