treća sreća

Raspisuje se treći poziv za predsjednika Vrhovnog suda, Mrčela uvjerava da se ništa ne mijenja

30.06.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) bi trebalo raspisati novi, treći javni poziv za kandidate za predsjednika Vrhovnog suda

Mandat aktualnom predsjedniku Đuri Sessi istječe za 15 dana, a Državno sudbeno vijeće (DSV) trebao bi raspisati novi treći javni poziv. Nakon što Sessi istekne mandat, do izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda, dužnost v.d. predsjednika preuzet će njegov sadašnji zamjenik Marin Mrčela.

Mrčela je prije nekoliko dana za N1 objasnio kako će sud funkcionirati jednako kao i do sada.

'Ta situacija je predviđena u članku 44c, stavak 3. To znači da će poslove predsjednika suda, odnosno poslove sudske uprave obavljati zamjenik. Godišnji raspored se donosi za jednu godinu i spada u poslove sudske uprave. S obzirom na to da poslove sudske uprave donosi i zamjenik, to onda znači da je i zamjenik ovlašten donositi godišnji raspored', kazao je nekidan Mrčela za N1.

Predsjednik DSV-a Darko Milković u nedjelju je rekao kako se na poziv mogu javiti kandidati koji su zainteresirani te da imaju sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa će donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva.

'DSV bi trebao raspisati novi treći javni poziv, nadajmo se da će biti treća sreća. Na poziv se onda mogu javiti kandidati koji su zainteresirani. Imamo sjednicu zakazanu za 30. lipnja pa ćemo donijeti odluku o raspisivanju novog javnog poziva', rekao je u nedjelju predsjednik DSV-a Darko Milković, javlja N1.

Premijer Andrej Plenković jučer je komentirao da se ne događa ništa dramatično te da 'imamo proces koji nije uspio u provom pozivu, nije uspio u drugom, ići će treći' za koji se nada da će uspjeti.

'Ne vidim u čemu je tu problem. Imate predsjednika koji predlaže i Sabor, parlamentarnu većinu koja odlučuje', rekao je Plenković.