gradsko vijeće

Ide revizija rada direktora riječke Čistoće zbog optužbi za neprimjereno ponašanje

26.10.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Riječko Gradsko vijeće u četvrtak je prihvatilo zaključke o unutarnjoj reviziji rada direktora "Čistoće," osnivanju tijela za istragu ponašanja direktora za nedavne obustave rada te o hitnoj izradi detaljne analize prihoda i rashoda tog komunalnog društva.

Zaključkom se predviđa i dostava analize temeljem koje je najavljeno povećanje cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada za građane.

Prijedlog su podnijeli Klub Akcije mladih, Unija Kvarnera te nezavisne vijećnice Maša Magzan i Iva Rinčić, a prihvaćen je nakon burne rasprave većinom glasova, sa 18 glasova za, 10 protiv i jednim suzdržanim glasom.

Predlagači su u obrazloženju naveli kako smatraju da je v.d. direktora "Čistoće" Bojan Jurdana svojim radom i neprimjerenom komunikacijom sa sindikatima i ostalim vlasnicima pridonio eskalaciji situacije u "Čistoći," a time i nedavnoj obustavi rada.

Smatraju da "Čistoća" nije uvela funkcionalan i učinkovit sustav gospodarenja otpadom, da je čistoća grada ozbiljno ugrožena, a održavanje zelenih površina, bilja i stabala neprofesionalno te treba hitno poduzeti korake za rješavanje situacije.

Naveli su i navodno neprimjereno ponašanje direktora prema djelatnicima, smatraju da takve navode treba istražiti te da, ako se utvrde, treba poduzeti odgovarajuće mjere sankcioniranja.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović (SDP) rekao je da je tijekom obustave rada bio zakazan sastanak s predstavnicima sindikata, da jedan od radnika tvrdi da je bilo neprimjerenog ponašanja i pritisaka direktora, a da nekoliko drugih to opovrgava i negira. Nakon obustave rada sklopljen je sporazum Uprave i radnika i dogovoreno da se u narednom razdoblju pristupi kolektivnom pregovaranju, podsjetio je.

Naš zajednički cilj je da "Čistoća" posluje sukladno zakonskim odredbama i da su njihove financije transparentne, naglasio je Filipović i dodao da se dio predloženih zaključaka već provodi.