JEDNOKRATNA NAKNADA

Rijeka povećava komunalni doprinos za gradnju

24.10.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da će se povećati komunalni doprinos u Rijeci, jednokratna naknada koju plaćaju investitori pri izdavanju građevinske dozvole.

Filipović je na svojoj redovitoj tjednoj konferenciji za medije istaknuo da su visine komunalnog doprinosa u Rijeci utvrđene posljednji put 2019. godine, a od tada su znatno porasle cijene građevinskog materijala, ali i stanova na tržištu. Iznos od komunalnog doprinosa je znatan prihod grada, a koristi se namjenski, prvenstveno za uređenje komunalne infrastrukture, rekao je.

Prema prijedlogu visina komunalnog doprinosa, koji je upućen u javnu raspravu, a potom će se naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, vjerojatno u prosincu, osobe koje grade objekt čime rješavaju svoje stambeno pitanje, oslobodit će se plaćanja komunalnog doprinosa. Odlukom gradonačelnika moći će se osloboditi plaćanja ovog doprinosa i za objekte koji se grade po modelu poticane stanogradnje ili drugog oblika u smjeru priuštivog stanovanja.

Pročelnica odjela riječke gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar istaknula je da će se temeljni koeficijent za izračun doprinosa povećati za 10 posto, te će se svi koeficijenti od sad obračunavati na razini najviših dosadašnjih, za ugostiteljstvo i trgovačku djelatnost. No, za neke objekte u gradnji će se obračunavati postotna umanjenja, poput onih za proizvodnu i industrijsku namjenu, za zdravstvo ili školstvo.

Po izračunu temeljenom na prošlogodišnjem uplaćenom komunalnom doprinosu, po novim koeficijentima bi prihod od ove stavke bio 39 posto veći, rekla je Malnar.