EKSKLUZIVNI INTERVJU

Ida Prester: 'Pametna žena zna koliko može izvući iz muža'

12.02.2015 u 12:04

Bionic
Reading

Uoči koncerta Lollobrigide u Tvornici za Valentinovo, popričala sam sa svojom dragom kolegicom i prijateljicom Idom Prester. Tema je što drugo nego ljubav - prema muškarcu, djetetu i glazbi naravno.


MK: Znam da mi nećeš zamjeriti što se za intervju s tobom nisam puno pripremala, ipak poznajemo se već deset godina. No, uspjela sam izvrtjeti neke filmove u glavi i sjetila sam se naše zajedničke proslave rođendana u tada novom zagrebačkom klubu Katran. Mislim da je to bila 2009-a. Malo je reći - bilo je ludo i nezaboravno. Što se od tada promijenilo; u tvojem životu, karakteru, biću. Možeš li povući paralelu između Ide tada i Ide danas?
Ida: Nadam se da se karakter nije puno mijenjao. S tim sam nekako bila zadovoljna, a ostalo se promijenilo sve; od muža, mjesta boravka, stana, posla. Dobila sam dijete i osnovala novi bend. Mislim da se promijenilo sve osim esencije. Pa sjećaš me se; koliko sam bila neuredna i divlja. A gle me sada. (smijeh)

MK: Nismo se vidjele od tvoje sprsko-hrvatske svadbe na jednoj od beogradskih splavi. Bila je to jedna od najluđih svadbi na kojoj sam bila. Na trenutke je bila tipična balkanska; od kupovine mlade do cigana čergara, ali istovremeno neobična pošto ste ti i Vani napustili splav prije ponoći (da napomenem; ne ostavljajući pritom goste gladnima i žednima). Što vam je bilo?
Ida: Ja sam već tada bila dobrano u blaženom stanju i nisam mogla uhvatiti korak sa svatovima, a da budem iskrena kum nam je za vjenčani poklon zakupio sobu u jednom hotelu pa smo htjeli to iskoristiti u potpunosti.

MK: Jeste li uspjeli otići na medeni mjesec?
Ida: Da, i to sa svekrvom.

MK: Čekaj, s Vanijevom mamom ste bili na honeymoon-u?
Ida: Svekrva mi je postala najbolja prijateljica. Bez nje bih se već stoput raspala. A imamo jako sličnu životnu priču. Ona je Hrvatica, Rovinježka. Jednog dana joj je došo Srbin, zgrabio je za kosu i doveo na Tašmajdan.

MK: Šta je to s tim Srbima da su tako fatalni?
Ida: Bolje pitanje: što to nije s Hrvatima?

MK: Spomenula si da si raspustila Lollobrigidu i ove subote u Tvornici kulture ustvari po prvi put nastupate u novom sastavu? Može li to uopće više biti isti zvuk i što vaša publika može očekivati od nove Lollobrigide?
Ida: Ovo je sad već četvrta postava Lollobrigide. Svaki album nova postava. Prva smo bile moja Nana i ja, druga je bila ekipa iz benda Kimiko, treća je slovenska, a četvrta srpska. Idem putevima revolucije pa da vidimo. Šalu na stranu, bilo je jako teško i tužno odvojiti se od ove zadnje postave, ali nije moglo drugačije. I oni su sami to predložili jer smo se viđali jednom u dva mjeseca. Ja sam bila trudna, pa je došlo dijete, a i moj život je sad vezen uz Beograd.

MK: Koji zvuk praši nova Lollobrigida?
Ida: Da ti budem iskrena još se tražimo. Dolazimo iz različitih utjecaja. Ja sam do sada uvijek gurala neke matrice i osnova benda smo bili Klemmar i ja, a sad su ovo sve neki mladi pankeri koji ne žele raditi na matricu jer je to njima fake. I sad nalazimo neku aritmetičku sredinu; da ima sinta jer to je ipak moj neki osnovni senzibilitet, a s druge strane da ima tog rock'n'rolla spirita. Basista i gitarista su do treće pjesmi kompletno mokri.

MK: Što publika u Tvornici može očekivati od novog benda? O zvuku si nam već rekla. Jesu li zgodni ti srpski dečkići?
Ida: Pa jesu. Svi su zgodnički. Otvorite oči cure. A za frajere mogu reći da će svirka biti žestoka, da ima puno više distorzija i da je svirka baš ono punk. Obećajem da ćemo potrošiti po tri litre znoja po glavi stanovnika.

MK: Petra (vokal) je još uvijek s tobom, ona također ima dijete. Kako vaši muževi podnose taj spirit; stalna putovanja, koncerte..?
Ida: Ja imam sreću što Vani nije iz tog muzičkog svijeta, a opet s druge strane se druži s muzičarima pošto ima svoj label Zla-Zla; proizvodi odjeću za repere, kuži muziku i taj lifestyle općenito. No isto tako, pametna žena mora znati osjetiti koliko može izvući od muža, a koliko je to neko forsiranje feminizma bezveze. Tako da sam ja više preuzela brigu oko djeteta, a on je taj koji više radi i stvara. Što nije loše jer možemo platiti babysittericu kad nam zatreba.

MK: Jel' ti to meni hoćeš reći da si se bogato udala? (smijeh)
Ida: Ne bih ti to nikada rekla. Nisam se ja bogato udala. Meni je trebao netko tko je mrvicu jači od mene.

MK: Okay, onda ću preformulirati pitanje; znači našla si frajera, s velikim F?
Ida: Da, našla sam frajera. Našla sam osobu koja se bavi s puno toga i koja se jako puno trudi. Zato se nismo prije ni upoznali. On nije dest godina izašao iz kuće jer je postavljao taj svoj business. I prvi put kad je izašao - hop - došla mala i zgrabila ga. Dovoljno sam se izdivljala prije tako da mi je on došao u pravom trenutku. Klinknuli smo, prvo psihički pa onda i fizički. Nakon devet mjeseci došao je Roko.

MK: Zašto Roko?
Ida: Zvuči nepretenciozno. Nije Val, Svemir, Vjetar, što bi se možda od mene očekivalo. :) Da je Dalmatinac nikad mu ne bih dala to ime. U Srbiji je Roko totalna egzotika. Čuli su samo za Roka Sifredija. Njima je to ime više za nekog kućnog ljubimca. A s obzirom da moji ljetuju na Hvaru, neka je barem Roko kad je već Srbin. Zamisli da je Jovan ili Nemanja. Gadno bi mu bilo. Čudna priča, ali je Roko.

MK: Kakva je razlika između Zagreba i Beograda? Po čemu smo slični/različiti?
Ida: Ma jadni smo ti jedni i drugi, samo Srbi to drugačije upakiraju. Mi smo dosta rezervirani, a oni se puno opuštenije zabavljaju; piju, skaču, vrište...pištolji, avioni, kamioni. Vrište *ičke, lete novčanici. To oni tako zovu. (smijeh)

MK: Odakle im lova?
Ida: Ja to do dan danas nisam skužila. Ne znam dal oni to uzimaju od staraca, mešetare ili je u pitanju siva ekonomija. Tamo je prosječna plaća 250-300 eura. Znači moji prijatelji arhitekti rade cijeli mjesec za 300 eura. Tebi je jedan pošteni izlazak u Beogradu 100 eura. Cijene stanova, najamnina, izlazaka su iste ko u Zagrebu. Troškovi života su podjednaki. Stoga stvarno počinjem vjerovati da su mađioničari.

MK: Šta je sa telkom, ima li kakvih novih projekata na vidiku?
Ida: Nedavno su mi se javili za jedan projekt za koji uskoro snimamo pilot. Riječ je o maloj školi financija.

MK: Ti si, sa svojom diplomom iz ekonomije i ogromnim televizijskim iskustvom, idealna za taj format. Šta ne?
Ida: Pa valjda su me za to i zvali. Zvuči zanimljivo.

MK: Što je s Frau Casio, živi li i dalje taj projekt?
Ida: Sad sam ga ponovo reanimirala, ušla sam u studio i radim nove stvari. I dalje je techno matrica, preko toga je live bubanj, a uvest ćemo izgleda i puhače.

MK: Dosta je bilo laprdanja, idemo odradit to fotkanje da nas Roko ne bi vikao. :)

photo: Luka Nižetić, styling i make up: Petra Nižetić, outfit: Tradate

Ne propustite veliki koncert u povodu Valentinova na kojem će nastupiti elektro pop senzacija Lollobrigida, sjajni Barbari i The Hendikeps, ove subote (14. veljače) u zagrebačkoj Tvornici kulture. I trk na facebook stranicu ModaKomoda gdje vas darujemo s ulaznicama.