SUKOB U KOALICIJI?

Iako se Bulj istrčao, Most bez službenog stava o prodaji HEP-a

03.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Iako je od najave premijera Andreja Plenkovića da će se kupovina MOL-ovog udjela u Ini pokriti prodajom 25 posto dionica HEP-a prošlo već nekoliko dana, još uvijek nije jasno kakav točno stav o tom pitanju ima koalicijski partner Most. Jedini njihov zastupnik koji se oglasio o tome bio je Miro Bulj, a on smatra da se o prodaji HEP-a moraju izjasniti građani na referendumu

Još u subotu, na Staru godinu, Miro Bulj poručio je da nitko nema pravo prodavati HEP osim njegovih vlasnika, a to su hrvatski građani.

'Prodati HEP nitko nema pravo, osim vlasnika, a to je hrvatski narod. Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa', poručio je u subotu na svom Facebooku Bulj.

Iako je ranije, primjerice u statusima o Ini, govorio u ime Mosta, ovo je, poručio je medijima, njegov osobni stav. Hoće li ga u tom mišljenju podržati i ostatak Mosta, nije sasvim jasno.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jučer je, gostujući u emisiji 'Otvoreno', poručila kako je prodaja dionica HEP-a odluka cijele Vlade. 'Ovdje sam kao potpredsjednica Vlade, zajedničke vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov', kazala je Dalić na HRT-u. Isto je ponovila i danas, poručivši da su sve odluke dogovorene s koalicijskim partnerima i da se o njima gotovo istovremeno komunicira s javnosti.

Iako bi se iz njezinih riječi dalo zaključiti da su prodaju HEP-ovih dionica podržali i Mostovi ministri i njihov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, u Mostu stav o prodaji dionica ne otkrivaju. Stav Mosta, poručuju neslužbeno, iznijet će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kojem je na čelu Slaven Dobrović. Iako smo resornom ministarstvu poslali upit o prodaji HEP-a, do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.