POTVRĐEN MODEL OTKUPA

Plenković o planu za Inu: Nećemo rastrančirati HEP

30.12.2016 u 20:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković potvrdio je, gostujući u Dnevniku Nove TV, da njegova vlada razmišlja o otkupu MOL-ovih dionica Ine modelom financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu 'vrlo precizno limitiranog broja' dionica HEP-a. 'Donijet ćemo novi zakonski okvir koji će nam to omogućiti i to je put kojim ćemo krenuti. Prije svega uz jedan širok politički konsenzus, ne samo aktera u aktualnoj vlasti, nego i drugih političkih stranaka', najavio je Plenković

Upitan zašto je Vlada odlučila kupiti Inu, odgovorio je da je situacija s Inom kao nacionalnom strateškom naftnom kompanijom već niz godina problematična.

'Vlada je preuzela odgovornost za Hrvatsku 19. listopada. Od samog početka uputili smo jasan signal da želimo prije svega vidjeti detaljnu analizu situacije u Ini', podsjetio je Plenković, opovrgavajući da je otkup MOL-ovih dionica već bio plan B kada je ušao u Banske dvore.

'To nije bio plan B. Govorimo o jednom odgovornom ponašanju hrvatske Vlade prema jednoj od naših ključnih kompanija s više od 10.000 zaposlenih, dvije rafinerije, s velikom maloprodajnom mrežom. Želimo da Ina bude kompanija koja ima i zalihe nafte i plina i da bude akter i malo šire od hrvatskih okvira', odgovorio je predsjednik Vlade novinaru Mislavu Bagi u Dnevniku Nove TV.

Plenković je potvrdio da raspolaže internim procjenama vrijednosti Ine, ali ne želi reći 'ništa više od onoga što odgovorna Vlada i odgovorna politika u ovom trenutku treba reći'. Potvrdio je, međutim, da Vlada razmišlja o modelu financiranja otkupa kroz inicijalnu ponudu dionica HEP-a, i to 'vrlo precizno limitiranog broja dionica'.

25 posto plus jednu?, glasilo je pitanje Mislava Bage.

'Minus. Mislim da je to najbolje. Tako bismo prikupili sredstva od potencijalnih ulagača, malih dioničara, mirovinskih fondova, investitora... Siguran sam da bismo našli dovoljno sredstava za kupnju MOL-ovih dionica u Ini. I tako, bez kreiranja javnog duga, a to je ono što podcrtavamo, imali u svom portfelju i poslovanju i upravljanju dvije ključne energetske kompanije', odgovorio je Plenković.

Upitan zašto Vlada prodaje dionice HEP-a, čime će zapravo jednu dobru tvrtku rastrančirati da bi kupili Inu za koju još treba investirati, Plenković ponavlja da će se potreban novac prikupiti bez stvaranja javnog duga.

'Nećemo uopće rastrančirati HEP. Donijet ćemo novi zakonski okvir koji će nam to omogućiti i to je put kojim ćemo krenuti. Prije svega uz jedan širok politički konsenzus, ne samo aktera u aktualnoj vlasti, nego i drugih političkih stranaka. Vidjeli ste po reakcijama da većina odgovornih političkih aktera podržava ovaj pristup. Mislim da ćemo na taj način pokrenuti i tržište kapitala u Hrvatskoj, konzultirat ćemo najstručnije međunarodne kompanije koje se bave time i mislim da ćemo na kraju polučiti dobar rezultat i u interesu Republike Hrvatske', zaključio je Plenković.



Odlični odnos HDZ-a s partnerima iz Mosta jer pripadaju svjetonazorski istoj obitelji desnoga centra

Odnos HDZ-a s partnerima iz Mosta premijer Plenković ocijenio je odličnim jer obje stranke, kaže, pripadaju svjetonazorski istoj obitelji desnoga centra, a na parlamentarnim izborima pokazalo se da ljudi u Hrvatskoj žele baš takvu politiku.

Vezano za problem zbrinjavanja javnoga otpada i za Mostova ministra Slavena Dobrovića, premijer je rekao kako ministar sa svojim stručnim timom radi na onome što se zove prilagođavanje dosadašnjeg koncepta zbrinjavanja otpada, Akcijskog plana, strategije, centara koji postoje diljem Hrvatske, s onim što se zove kružno gospodarstvo i novi trendovi na razini EU-a i zahtijeva određenu prilagodbu. Mi smo prije nekoliko dana vodili vrlo kvalitetan dijalog s hrvatskim županima. Mnogi od njih su zainteresirani za realizaciju tog projekta. Tražimo rješenje koje će modificirati projekte koji su krenuli prije više od desetak godina i koji će dobiti potporu i financiranje od strane EU, rekao je.

Što se tiče nadolazećih lokalnih izbora, Plenković je izjavio kako neće biti nikakve političke borbe s kolegama iz Mosta jer svaka stranka na izbore ide u samostalnom aranžmanu.

Lokalno nemamo obveza jedni prema drugima. Naše partnerstvo djeluje na nacionalnoj razini i cilj nam je stabilnost te smirivanje političkih tenzija, zaključio je premijer. Plenković je najavio da će okvirna imena svih HDZ-ovih kandidata za sve županije javno objaviti u sljedećih mjesec dana.

Sada vam to kažem HDZ će biti pobjednik lokalnih izbora, rekao je Plenković za Dnevnik Nove TV, a nije želio otkriti ime potencijalnog HDZ-ova kandidata za izbore u Zagrebu.

Na pitanje o mogućoj smjeni glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana, premijer Plenković je kratko odgovorio kako će izvješće DORH-a za 2015. ići na raspravu pred Hrvatski sabor i o njemu će odlučivati saborski klub, a on, dodao je, s Cvitanom vrlo korektno surađuje.