RAZVIJAJU LI NUKLEARNO ORUŽJE?

IAEA na nogama zbog Irana

18.11.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) oštro je kritiziralo Iran u petak zbog sumnje da ta zemlja možda razvija atomsku bombu, pošto je šest velikih sila prevladalo podjele o tome kako se odnositi prema prkosnu Teheranu

Rezolucija, koja je dobila vrlo snažnu potporu na skupu 35 država IAEA-e, ne spominje nikakve konkretne korake kažnjavanja, što odražava rusko i kinesko protivljenje prejaku pritisku na Iran. Rezolucija je prihvaćena s 32 glasa za i dva protiv, Kube i Ekvadora, a Indonezija je bila suzdržana.

Iran nije pokazao nikakve znakove popuštanja u dugotrajnu prijeporu zbog njegova programa razvoja nuklearnih tehnologija, prijeteći da će poduzeti pravnu akciju protiv IAEA-e zbog oštra izvješća o iranskom nuklearnom programu.

Iran je IAEA-ino izvješće, koje sadrži podatke što upozoravaju da Iran provodi istraživanja i pokuse kojima se razvija nuklearno oružje, ocijenio 'neprofesionalnim, neuravnoteženim, nelegalnim i politiziranim', kako je uoči glasovanja rekao iranski veleposlanik pri IAEA-i Ali Asgar Soltanieh. 'Svaka rezolucija utemeljena na tom izvješću pravno ne obvezuje niti je primjenjiva', rekao je.

Rezolucija izražava 'duboku i sve veću zabrinutost zbog neriješenih pitanja glede iranskoga nuklearnog programa, uključivo ona koje treba razjasniti kako bi se isključilo postojanje moguće vojne dimenzije'.

IAEA je pozvala Teheran da se u potpunosti otvori inspektorima i 'bezuvjetno i ozbiljno sudjeluje u razgovorima', kako bi se otklonila zabrinutost zbog programa. Vijeće guvernera je od čelnika UN-ove agencije za atomsku energiju Yukiya Amana zatražilo da mu podnese novo izvješće o Iranu na idućem sastanku u ožujku.