SRUŠENA JEZGRA

I Zagrebu se može dogoditi potres poput ovog u Italiji

24.08.2016 u 10:40

  • +12

Snažan potres pogodio Italiju

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Razmjeri uništenja povijesnih gradića u središnjoj Italiji koji su rano jutros stradali u potresu jakosti 6,2 po Richteru mogli bi zorno poslužiti kao primjer onoga što bi se moglo dogoditi i u Zagrebu s obzirom na to da seizmolozi upozoravaju kako bi hrvatsku metropolu mogao zatresti potres ove jačine. No, upozoravaju, ali uzaludno, na još nešto

'Ne bih coprao, no ako pitate problem je u staroj gradnji, to su oslabljena žbuka i vezivni materijali. Mi u centru Zagreba imamo problem izbijanja velikih izloga na starim zgradama zbog trgovina. To oslabljuje samu strukturu zgrade', kaže za tportal dežurni seizmolog s Geofizičkog odjela PMF-a, Tomislav Fiket.

Napominje kako je procjena da bi Zagreb mogao pogoditi potres slične jačine što bi na gusto naseljenom području uzrokovalo i znatno veću štetu od one u Italiji.
'Nadam se da nam se neće dogoditi ništa. Može stara zgrada ostati čitava, a armiranobetonska se srušiti.


Potres koji je noćas pogodio središnju Italiju gotovo je identičan onom od prije sedam godina koji je sravnio stari dio grada L'Aquile. 'Ovaj potres koji se noćas dogodio normalan je za to područje. Onaj u L'Aquili bio je gotovo identičan. Taj je bio 6.3 po Richteru, a ovaj novi 6.2', objašnjava Fiket.

'Tu je aktivnost tektonskih ploča, kakva je', kaže. Ima li pomicanje tih ploča utjecaj i na naše područje? 'Jadranska ploča je mikroploča i gibanje velikih utječe na mikroploče, dolazi do napetosti i oslobađanja iste u obliku potresa', poručuje Fiket.

Podsjetimo, osim Zagreba, najugroženije područje u Hrvatskoj je južna Dalmacija. Prema kartama potresnih područja koje je izradio Geofizički odsjek PMF-a na temelju analize podataka za 50 tisuća potresa u Hrvatskoj i susjedstvu, najugroženiji gradovi su Ston, Metković, Zagreb te riječko područje.

U istočnom djelu Slavonije, Baniji, Kordunu, Istri, Moslavini potresi se najmanje mogu očekivati.

Karte potresnih područja možete pogledati ovdje