VRANČIĆ: ČEMU HAJKA?

I zadarski gradonačelnik želi luksuzno vozilo!

15.11.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić izvijestio je javnost o raspisivanju natječaja za kupnju, kako kaže, 'nasušno potrebnog vozila' za zastarjeli vozni park Gradske uprave, i to u vrijednosti od 340 tisuća kuna bez PDV-a. Cijena s PDV-om iznosila bi 425 tisuća kuna

U teškim vremenima ekonomske krize Grad Zadar je odlučio kupiti osobni automobil s minimum 130 kw, dizelaša s automatskim mjenjačem i pogonom na sva četiri kola. Određena je i boja, crna s efektom, a u obaveznu opremu između ostalog moraju ući detektor umora vozača, xenon svjetla i automatsko uključivanje sva četiri svjetla pri naglom kočenju.

‘Dugo su mi vozači govorili kako imamo nesigurne i stare automobile čije održavanje stoji više nego ulaganje u novi automobil. Održavanje starog Audija stoji nas godišnje 120 tisuća kuna. Odolijevao sam tri i pol godine mandata i evo sada kada uistinu nemamo vozilo u voznom parku sam popustio s tim da je moja naredba bila da se ide na vozilo srednje klase, rekao je Vrančić na vatrogasnoj konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što je javnost ovu vijest dočekala na nož.

Na upit kako se od automobila srednje klase stiglo do luksuznog Vrančić je pojasnio da mu cijenu podiže pogon na četiri kotača.

Na ostale upite poput onog zbog čega automobil mora imati detektor umora za vozače odgovarao je kratko: 'Ja to ne znam, u te se stvari ne razumijem.'

Kako je presica odmicala, polako je gubio strpljenje te je u jednom trenutku rekao kako svi jedva čeka da se digne hajka.

'Po ovim sitnicama čini mi se da živimo u društvu u kojem nije sve u redu' - ispalio je zadarski gradonačelnik kojem nikako nije jasno oko čega se diže tolika prašina.

Novi list je izračunao da će novi automobil Zadrane koštati duplo više nego nabava školskog autobusa, koji prema proračunskom planu stoji 260 tisuća kuna. Cijena automobila, također, veća je od iznosa koji Zadar na godišnjoj razini izdvaja za sve izvannastavne aktivnosti učenika osnovnih škola (400 tisuća kuna). Na koncu, valja reći i da će za automobil crne boje, 's efektom', biti izdvojeno četrnaest puta više nego za pomoć socijalno ugroženim zadarskim obiteljima u programu 'psiho-socijalne pomoći obiteljima', za što je u ovoj godini namijenjeno trideset tisuća kuna, odnosno četrnaest puta više novca nego za pomoć djeci smještenoj u Domu za odgoj djece i mladeži, za što je također namijenjeno 30 tisuća kuna.

Slična priča otkrivena je i u Karlovcu. Tamošnja gradska tvrtka Zelenilo koju vodi istaknuti HDZ-ov dužnosnik Stjepan Turković prošli je mjesec, unatoč krizi nabavila luksuzni Volkswagen Amarok. Riječ je o njemačkom pick-up vozilu, kupljenom u najskupljoj 'highline' izvedbi, koja uz moćan dizelski motor od 163 KS, ima i automatsku klimu, kožu na upravljaču, tempomat, električne podizače stakala i slično. U Zelenilu navode kako su VW Amarok 2.0. TDI Highline kupili pod stavkom 'gospodarsko vozilo', i to u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Vrijednost mu je 359 tisuća kuna, a nabavljen je od tvrtke Erste & Steiermarskische S – Leasing. Na isti je način Zelenilo istodobno kupilo i traktor Carraro vrijedan 220 tisuća kuna.

Ovaj tjedan je otkriveno da je skupocjeni automobil SUV poželjela i ravnateljica Nacionalnog parka Plitvička jezera Lidija Bertović, kojoj je apetit za luksuzom splasnuo nakon što je informacija objavljena u medijima