KAKAV STRUČ.SPEC.

I veleučilišta traže izmjenu titula koje ne znače ništa

02.11.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Vijeće veleučilišta i visokih škola objavilo je danas da je podržalo inicijativu studenata i zatražilo izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima kako bi ona postala standardizirana i prepoznatljiva poslodavcima u Hrvatskoj i EU

Naime, kako je i tportal pisao u kolovozu, naš obrazovni sustav već godinama uporno diskriminira više od 55.000 studenata stručnih i specijalističkih programa jer im nakon što završe petogodišnji studij, ne daje odgovarajuće titule magistara kakve dobivaju svi njihovi kolege sa sveučilišnih studija ali i kolege sa stručnih studija u Europskoj uniji. Umjesto toga naši studenti stručnih studija stječu besmislenu diplomu 'stručnog specijalista' struč. spec. koju nitko ne prepoznaje ne samo u Europi nego i u Hrvatskoj.

Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske objavilo je danas da je uputilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za izmjenu stručnog naziva koje studenti stječu završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija. Prijedlog je, tumače, upućen kako bi se prava studenata stručnih studija uskladila s europskom praksom, kako bi se riješio problem njihove neravnopravnosti te kako bi ih se učinilo prepoznatljivima u europskom prostoru visokoga obrazovanja.

'Vijeće je zaključilo kako je sadašnji naziv „stručni specijalist“ određene struke, koji studenti stječu završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija neprikladan i potpuno neprepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i u Europi. Takva situacija stavlja studente stručnih studija u neravnopravan položaj s njihovim kolegama sa sveučilišnih studija koji završetkom diplomskih studija odnosno sedme razine obrazovanja i 300 ECTS bodova, stječu drugačiji naziv, onaj „magistra“ određene struke.

Stoga je Vijeće i službeno uputilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za izmjenu članka 74. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju čime bi se izjednačila prava studenata stručnih sa onima na sveučilišnim studijima te, još važnije, nazivi uskladili s europskom praksom koja ne poznaje naziv „stručnih specijalist“ već koristi naziv „master“ odnosno „magistar“.

Uputivši ovaj prijedlog Vijeće je podržalo inicijativu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, koordinativnog tijela koje okuplja gotovo 35.000 studenata stručnih studija na veleučilištima i visokih škola, a koje je tijekom 2015. godine pokrenulo ovu inicijativu te naišlo na razumijevanje čitavog niza aktera u prostoru visokog obrazovanja, uključujući i studente stručnih studija koje izvode sveučilišta. Vijeće veleučilišta i visokih škola će oformiti radnu skupinu koja će Ministarstvu predložiti i konkretan prijedlog rješenja stručnog naziva', piše u priopćenju Vijeća.