stariji od 65.

I u Osijeku počelo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

10.02.2021 u 20:50

Bionic
Reading

U osječkom Domu zdravlja u srijedu je počelo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom koje će se provoditi u još devet ordinacija u Osječko-baranjskoj županiji, izvijestila je u srijedu Uprava tog Doma Zdravlja.

Ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić izjavio je novinarima kako je danas preuzeto 1.100 doza AstraZeneca cijepiva i kreće se s cijepljenjem u devet ordinacija u županiji.

Kako cijepivo bude dolazilo, i ako Moderna bude povećala isporuku, krenut ćemo s cijepljenjem i u dodatnim ordinacijama, rekao je Lukić. Dodao je kako je u Županiji od početka cijepljenja procijepljeno nešto više od 50 posto djelatnika primarne zdravstvene zaštite, a interes je sve veći, jer je samo jučer bilo 50 novoprijavljenih zdravstvenih djelatnika.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić izvijestio je kako je ovaj tjedan stiglo oko 3.500 doza cjepiva protiv koronavirusa, odnosno 1.752 doza Phizera, 1.100  Astrazenece i 600 doza Modernina cjepiva.

S obzirom da je počela druga faza cijepljenja Dijanić navodi kako će početak treće faze ovisiti o distribuciji cjepiva. Što se tiče treće faze cijepljenja planirano je da je provode obiteljski liječnici, a ako odaziv bude velik, da se organiziraju punktovi za cijepljenje. Predviđeno je 26 punktova i 60 mobilnih timova koji bi provodili cijepljenje, pojasnio je.

Napomenuo je da se u Županiji za cijepljenje do sada javilo nešto više od 20 tisuća osoba; starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, koji se mogu i dalje prijavljivati, kao i osobe koje su zainteresirane za treću fazu cijepljenja, a koje se mogu javiti svojem liječniku. Na upit trebaju li se osobe starije od 65 godina cijepiti AstraZenec cjepivom Dijanić je odgovorio: "Apsolutno".  Više je puta ponovljeno, bolje je cijepiti se, pa makar je učinkovitost tog cjepiva oko 70 posto, ali je i to sigurno puno više nego ništa, rekao je epidemiolog Dijanić.