kod obiteljskih liječnika

[FOTO/VIDEO] U Splitu počelo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

10.02.2021 u 17:40

Bionic
Reading

U ambulantama opće medicine Splitsko-dalmatinske županije u srijedu je počelo cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika AstraZenecinim cjepivom.

U županiju je stiglo 1800 doza AstraZenecinog cjepiva, tisuću doza cjepiva Moderne i 2340 doza Pfizerova cjepiva, koje su distribuirane u ambulante opće medicine.

Svaki liječnik dobio je po 20 ili 30 doza. U ordinaciji dr. Marka Rađe, ravnatelja županijskoga Doma zdravlja, koji se brine o 1400 pacijenata, od kojih je 250 starijih i kroničnih bolesnika izrazilo želju za cijepljenjem, danas su se cijepili pacijenti koji su se prijavili prvi, još u prosincu.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin izjavila je da će se cijepljenje, s obzirom na to da su dobili manje količine cjepiva, obavljati po ambulantama, a čim dobiju veći broj doza, cijepljenje će biti na organiziranim punktovima s mobilnim timovima i koordinatorima.

  • +10
Počelo cijepljenje u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric / CROPIX

"Sljedeći tjedan ćemo organizirati punktove za liječnike koji ne žele ili ne mogu cijepiti pacijente u svojim ordinacijama. Imat ćemo i dežurstva na Mertojaku, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, u Kliničkome bolničkom centru na Križinama. Dežurstva će biti i u našim ispostavama na Braču, Visu, Hvaru, Makarskoj, Šolti, Vrgorcu, Sinju, Kaštelima i Trogiru", rekla Karin.

Dodala je kako žele što više ljudi cijepiti u što kraćem vremenu te da rade na aplikaciji vezanoj za naručivanje na isti način kao i za testiranje na covid.

Odgovarajući na novinarska pitanja, podsjetila je da je za tu županiju predviđeno 280 tisuća AstraZenecinog cjepiva te više od sto tisuća cjepiva Moderne. Nadaju se da će do 15. ožujka stanje s cjepivom regulirati i da će županija dobivati veće količine cjepiva.

Rekla je da sva cjepiva štite od bolesti i imaju visoku učinkovitost i djelotvornost, ističući kako je bit cijepljenja da bolest nije smrtonosna, a ako i dođe do zaraze, da simptomi budu slabiji.

Split: Cijepljenje cjepivom AstraZenece Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/Pixsell

Na cijepljenje je danas stigao i umirovljenik Vice Šarić, koji je rekao kako je prateći medije doznao da je cjepivo "stopostotno jamstvo od smrtnog ishoda ako dobije koronu".

"Znam da cjepivo pomaže da pacijenti nemaju ozbiljnijih simptoma, onda sam se odlučio cijepiti, pa što bude - neka bude. Za cijepljenje sam se prijavio još krajem prošle godine", rekao je Šarić.