KOBNI KREDITI

I Slovence muče krediti u švicarskim francima

11.08.2011 u 22:08

Bionic
Reading

I u Sloveniji je dosta kredita koje su građani i poduzeća uzimali u švicarskim francima, ali se država ne namjerava sustavno miješati u njihove odnose s bankama kako bi olakšala teškoće zajmoprimaca zbog naraslih krednitnih rata, prenosi slovensko novinstvo

Prema podacima banaka, kredite vezane na švicarski franak Slovenci su najviše uzimali za kupnju automobila i stanova i takvih je kredita trenutačno u visini 1,24 milijarde eura, prenio je u četvrtak ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Visoka aprecijacija švicarskog franka, navodi list, šteti i nekim slovenskim poduzećima, na primjer Slovenskim željeznicama koje su lani samo na račun kreditnih obveza u 'švicarcima' zabilježile četiri milijuna eura gubitka, a u ovom dijelu tekuće godine već tri milijuna eura, a cjelokupni krediti koje je uzelo gospodarstvo u švicarskoj valutu procjenjuju se na nekoliko stotina milijuna eura, navodi list.

Na traženje lista da se izjasne o tome hoće li eventualno reagirati na teškoće što ih zbog valutnog rizika i sve više vrijednosti franka u odnosu na euro imaju građani i poduzeća, ministarstvo financija navelo je za list da bi eventualno 'sustavno rješavanje' takvih problema od strane države bilo sporno jer bi značilo 'miješanje u ugovornu autonomiju stranaka u poslu'.

Slično smatraju i u slovenskoj središnjoj banci, navode slovenski mediji. Dodaju da su najgore prošli Slovenci koji su kredite s deviznom klauzulom u švicarskoj valuti uzimali 2007. godine, kad je Slovenija preuzela euro kao svoju valutu.

Tada je cijena švicarskog franka u odnosu na euro bila najmanja, pa su njihove kamate i glavnica od tada povećane za 50-60 posto.