SDP-OV GOSPODARSKI STRATEG

'I Rohatinski i Kosor nude kratkoročna rješenja'

10.08.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Između prijedloga koji je prije tjedan dana dala premijerka Kosor i ovoga koji je predstavio guverner Rohatinski nema bitne razlike, no takvi modeli samo su odgađanje duga za neka druga vremena, upozorio je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a

Rješenja koja su za građane opterećene kreditima u francima stigla s Markova trga odnosno Trga hrvatskih velikana po Grčiću razlikuju se u samo 20 lipa, što objašnjava dodatnim povećanjem tečaja švicarske valute.

Nema bitne razlike između prijedloga Vlade koji je predočila premijerka Jadranka Kosor i prijedloga guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, posebice nema nikakve razlike u mehanizmu i modelu rješavanja problema. Jedina razlika je u tome što je tečaj franka u posljednjih tjedan dana dodatno narastao, pa je guverner procijenio da bi šest kuna donijelo manji pritisak na banke', rekao je Branko Grčić, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Smatra da su takvi modeli odgađanje duga građana za neka buduća vremena uz napomenu kako mogu trenutno olakšati situaciju dužnika, no svakako će jednog dana doći na naplatu. Pomoć koju predlažu premijerka i guverner po Grčiću je samo kratkoročne naravi, jer se građanima omogućava uklopiti ratu kredita u svoju plaću, uz očekivanje da će se u budućnosti tečaj smiriti i franak pasti, no sve je to samo odgoda obveze

Bez paralelnog smanjivanja kamatnih stopa u rasponu od 1,5 do dva posto koje će biti konkretan doprinos smanjenju anuiteta dužnika u švicarskim francima, građani neće osjetiti stvarnu i konkretnu pomoć. To je najučinkovitiji način da se trajno oslobode jednog dijela obveza ili barem u vremenu trajanja krize', smatra Grčić.

Pojasnio je i kako građani u anuitetima kredita još uvijek imaju veći udio kamate, koji iznosi 60-70 posto, pa bi se snižavanjem kamatne stope dobilo jedno trajnije i dugoročnije rješenje.

Grčić nije htio špekulirati o guvernerovim političkim ambicijama, ukazujući kako mu vjeruje kad kaže da se neće angažirati na parlamentarnim izborima.

Priču o guverneru na izborima treba smiriti. Trenutno je puno važnija uloga guvernera koju obnaša, jer HNB, kao vrhovna monetarna vlast, ima svoju odgovornost u osiguranju stabilnosti financijskog sustava, pa i rješavanju specifičnih problema s kakvim su suočeni građani zaduženi s valutnom klauzulom švicarskog franka', zaključio je Branko Grčić.