iz opreza

I Primorsko-goranska županija ide na strože mjere: Veći skupovi samo uz covid potvrdu ili negativni test

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2021 16:26
  • Objavljeno 07.07.2021 u 16:26
Rijeka-ilustracija

Rijeka-ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije predložio je da se javni skupovi s više od 20 osoba održavaju samo uz predočene digitalne covid potvrde ili potvrde o preboljenoj bolesti, cijepljenju, negativnom antigenskom ili PCR testu te uz suglasnost lokalnog stožera CZ.

O tome je u srijedu na konferenciji za novinare izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac.

Kad je riječ o profesionalnim izvedbama i programima, dopuštena je prisutnost isključivo osobama s digitalnim covid potvrdama, potvrdama o cijepljenju, preboljenoj bolesti ili negativnim antigenskim ili PCR testom, istaknuo je.

Ako ih prihvati Nacionalni stožer, predložene mjere primjenjivat će se od 12. srpnja i vrijedit će do 31. srpnja, rekao je Šćulac.

Ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da treba održati povoljnu epidemiološku situaciju kako bi županija bila sigurna za građane i turiste.

„Cilj nam je, po osnovnim principima prevencije, povećati broj antigenskih testova tako da svaku sumnju na bolest provjerimo što je moguće brže te i dalje pozivamo građane na cijepljenje jer je to jedino oružje koje imamo za suzbijanje virusa", rekao je Mićović.

Istaknuo je da je u županiji prije nekoliko dana "ostvareno 50 posto procijepljenosti odraslog stanovništva" te da je Primorsko-goranska županija po razini cijepljenosti na drugome mjestu, iza Zagreba.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić rekla je kako će sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite u županiji biti opskrbljene s ukupno 8000 brzih antigenskih testova pa će liječnici moći brzo obaviti dijagnostiku kada sumnjaju na zarazu i pozitivne osobe odmah izolirati. „U slučajevima brzog testiranja zbog određenih simptoma, testovi za pacijente bit će besplatni“, dodala je.

Malatestinić je rekla da je i Ministarstvo turizma osiguralo dodatnih 202.000 brzih antigenskih testova za Primorsko-goransku županiju, koji će biti poslani u ispostave u turističkim odredištima kako bi se olakšao povratak turista u matične zemlje.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je važnost široke primjene antigenskih testova čiji su rezultati dostupni u kratkom roku kao epidemiološka mjera brzog otkrivanja i izolacije slučajeva.

Osim cijepljenja i testiranja, metoda za suzbijanje epidemije je i današnji prijedlog Stožera o dozvoli većeg okupljanja samo osobama s covid putovnicama ili negativnim testovima, rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!