U MREŽI PRVOG

Brnjac: Sezona ide u najboljem mogućem smjeru, ali nužan je oprez

06.07.2021 u 09:12

Bionic
Reading

Nakon što je prošao prvi srpanjski vikend turistički pokazatelji govore da su podaci bolji nego lani. Djelatnici u turizmu smatraju da bismo do kraja sezone mogli biti mnogo bliže rekordnoj 2019. nego što se očekivalo

- Hrvatska je sigurna destinacija i velika je potražnja. Vlada je napravila sve preduvjete da Hrvatska bude sigurna i na nama je da očuvamo tu situaciju, da se ponašamo odgovorno, poštujemo epidemiološke mjere i zadržimo dobre brojke koje imamo, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", dodavši kako je pred nama jedna od najboljih mogućih sezona za vrijeme covida. Istaknula je i da je trenutno u Hrvatskoj 545.000 gostiju.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić rekao je da je zadovoljan kako je sve počelo. - Svi zajedno smo napravili puno u fazi priprema. Osigurali smo stabilnu i turistički dovoljno atraktivnu epidemiološku situaciju i turisti su to prepoznali. Sezona u ovim uvjetima i okvirima ide najbolje moguće, rekao je dodavši kako do njenog kraja ipak ima još puno izazova, od kojih je epidemiologija jedan od najvećih.

- Svi se moramo ponašati odgovorno. Osobno se bojim velikih okupljanja i mislim da svi moramo maksimalno na dnevnoj bazi biti oprezni, pratiti događanja i prevenirati situacije koje bi mogle ugroziti sezonu, a svi znamo što bi za hrvatsko gospodarstvo značila loša turistička sezona, istaknuo je.

Ministrica Brnjac odgovorila je kako su na vrijeme uočili koji bi bili mogući problemi i da su svima (županima, načelnicima...) poslali dopis u kojem su zamolili da ukoliko se može, da se velike manifestacije odgode za rujan ili listopad.

U Zadarskoj županiji od danas je na snazi zabrana koncerata i slična događanja na otvorenom na kojima nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba. Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka rekao je kako je to mjera od 15 dana koju trebaju shvatiti kao popravni ispit.

- Ja sam optimista, ali sa velikom dozom opreza i odgovornosti. Svi trebamo biti maksimalno odgovorni, kako bi "Stay safe in Croatia" imao smisao. Mjera koja je stupila na snagu nas je dovela u nepovoljan položaj, ali to je mjera od 15 dana i trebamo ju shvatiti kao popravni ispit i stopirati sve aktivnosti koje se tiču manifestacija na otvorenom gdje nije moguće provesti mjere koje propisuje stožer, rekao je dodavši da je otkazano oko 20-ak malih koncerata. Istaknuo je i da su proteklog vikenda ostvarili preko 30.000, što je ohrabrujuće.