NOVI DETALJI

I Pašalić u aferi Hypo oko prenamjene zemljišta na Pagu

12.04.2015 u 09:28

Bionic
Reading

U austrijskoj istrazi u aferi Hypo isplivalo je i ime jednog dobro poznatog umirovljenog političara - Ivića Pašalića

Kako piše austrijski Der Standard, a prenosi Jutarnji list, 'Mister P.' bio je naziv pod kojim su ga prije desetak godina vodili šefovi austrijske banke. A Mister P. je bio, kako sada izvještavaju austrijski mediji pozivajući se na završno izvješće austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda od prošle godine, jedan od VIP klijenata posrnule Hypo Aple-Adria Banka.

U članku o prenamjeni zemljišta banke Hypo u Šimunima na otoku Pagu o čemu je tportal detaljno izvijestio, osim imena Davorina Mlakara, Josipa Vreska i Danijela Ropuša, na temu istog zemljišta izravno se spominje i Ivića Pašalića. I to u ključnoj ulozi na početku cijele priče.

Naime, do sada je bilo poznato da je Hypo 2003. kupio oko 140 hektara spornog zemljišta u zelenoj zoni po cijeni od 37,2 milijuna eura, što se smatralo iznimno preplaćenom cijenom. Kasnije, 2007., uz ukupno 'ulaganje' od 1,7 milijuna eura, od kojih je po 210.000 eura išlo trojici spomenutih Hrvata za lobiranje, uspjeli su ishoditi prenamjenu za 60 posto zemljišta.

Ono što do sada nije bilo poznato jest da je prodavatelj pašnjaka Hypu, kako piše Der Standard, bila tvrtka u suvlasništvu Ivića Pašalića.