RAZMIŠLJANJA POLITIČKIH ANALITIČARA

'I oporba će na izborima pretrpjeti štetu zbog Sanadera'

05.05.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Slučaj Ive Sanadera u smislu utjecaja na izbore potrošena je priča, premda su iznenađenja uvijek moguća, a naštetiti ili koristiti mogao bi i HDZ-u i oporbi, koji će snagu ipak trebati odmjeriti na drugim područjima, poput gospodarskog (ne)oporavka, smatraju politički analitičari

Bivšeg voljenog vođu njegova bi dojučerašnja stranka najradije izbrisala iz svojeg, a i kolektivnog pamćenja, što je vidljivo iz svojstvene im sveprisutne amnezije i žestokog nijekanja imena i djela njegovih u kojima su sudjelovali premijerka Jadranka Kosor te ostali pobočnici i stranački vojnici. No gadnu naviku ima ta prošlost, zaskoči te kad joj se najmanje nadaš. Možda baš na izbornom pragu.

S druge strane, oporba je na taj račun bodove već ubrala, ali kao i inače, bilo je to samo kupljenje - možda pokvarenog, ali ipak – vrhnja, jer s ovakvom vladom za ovakvu oporbu u ovoj zemlji i nema puno posla. Čekaš da se dogodi, pa ako se sjetiš - iskoristiš, premda bi trebao raditi nešto drugo umjesto čekati i reagirati sa zakašnjenjem.

Stoga, kakav bi, ako bi, slučaj Sanader mogao imati utjecaj na parlamentarne izbore, kome bi mogao štetiti, a kome i kako koristiti, razgovarali smo s političkim analitičarima Davorom Gjenerom i Višeslavom Raosom

GJENERO: SLUČAJ SANADER JE POTROŠENA PRIČA

Slučaj Ive Sanadera u smislu utjecaja na izbore potrošena je priča, smatra politički analitičar Davor Gjenero, premda ističe da je zasad teško govoriti o tome jer još uvijek ima puno nepoznanica na tom području.

Ne znamo hoće li u vrijeme izbora Sanader biti u Austriji ili u Hrvatskoj, hoće li protiv njega već početi proces ili će možda biti čak pušten iz pritvora, upozorava Gjenero. S jedne strane, dodaje, Sanader šteti svojoj bivšoj stranci HDZ-u jer postoje uvjerljivi dokazi o njegovoj umiješanosti u evaziju poreznim novcem, ali s druge strane on može biti i plus, jer predstavlja dokaz da je HDZ spreman obračunati se s korupcijom u vlastitim redovima. Drugim riječima, slučaj Sanader može imati presudan utjecaj na biračko tijelo i HDZ-a i opozicijskih stranaka, zaključuje Gjenero.

Međutim, čini mu se da je ta priča ipak potrošena i da ona neće imati puno utjecaja na samim izborima, pa ne smatra realnim izjave o tome da je Sanader tempirna bomba u smislu da svašta zna, primjerice, o svojoj dojučerašnjoj zapisničarki i osobno odabranoj nasljednici Kosor ili bivšem predsjedniku Stipi Mesiću. No osveta je slatka, a gospodin salzburški uznik upravo se potonjih, pogotovo zapisničarke, često prisjeća, pa bi joj za izbore mogao zapapriti, što bi se dalo očekivati s obzirom na njegova prijašnja podbadanja spram bivše desne ruke.

'Ne čini mi se da za te aktere postoji realna opasnost. Osim toga, u pritvoru, bilo austrijskom bilo hrvatskom, nema nekog prostora za komunikaciju s javnošću, a i počne li postupak, sudac je taj koji vodi glavnu riječ pa je teško sudski postupak pretvoriti u vlastitu predstavu', dodaje Gjenero.

U normalnim uvjetima to bi bilo tako, ali u sjećanju je slučaj Branimira Glavaša, koji je s optuženičke klupe, bio tada u pritvoru ili ne, uspio od suđenja napraviti upravo predstavu, farsu, pa postoji bojazan da bi i Sanader, pogotovo s obzirom na njegove negdašnje medijske ekspoziture, mogao učiniti isto. Gjenero smatra da to nije opcija, naime, Glavaš se ponašao poput Vojislava Šešelja i u određenom mu je trenutku zbog krajnjeg ishoda postalo svejedno, što kod Sanadera nije slučaj, upozorava Gjenero.

'Naime, Sanader nije u istoj poziciji. Znate, iako nakaradno, ratni se zločin još i može proglasiti kao domoljubna djelatnost, ali ne postoji netko tko bi pljačku poreznih obveznika mogao shvatiti na taj način i Sanader tu nema mogućnosti nacionalne rehabilitacije', ističe Gjenero.

Pritom je sasvim svejedno je li u salzburškom pritvoru ili u Remetincu, dodaje, ali kao nezgodnu opciju ističe i mogućnost da se, slično kao Vladimir Zagorec, nađe u nekom interregnumujer bi tada mogao pokušati djelovati kao njegova gospođa prije nekoliko mjeseci, premda je i ona shvatila da joj to nije pametna strategija, zaključuje Gjenero.

RAOS: KOSOR NASTAVLJA KONTROLIRANU ČISTKU REDOVA

Da je Sanader donekle potrošena priča, smatra politički analitičar Višeslav Raos, koji kaže da je posve jasno kako najviše štete od Sanadera ima HDZ, ali to neće imati presudan utjecaj na izbore jer previše je drugih tema kojima će baratati stranke.

S druge strane, on može svakome štetiti, naime, HDZ je prvi val već pretrpio, zbog čega štetu posredno može trpjeti i oporba, jer Kosorici slučaj Sanadera može poslužiti i kao dokaz da je ona otvorila i pokrenula borbu protiv korupcije. Međutim, vidjet ćemo kad krene postupak što bi se tu još moglo razotkriti, kao što je i vrlo zanimljiva ova akcija protiv carinika s obzirom na cijelu priču i ranije upletene osobe, pa možda tu bude još nešto što će pomoći ili odmoći Kosor, upozorava Raos.

Ističe da je zasad vidljivo kako Kosor kontrolirano čisti redove u smislu da miče stare kadrove s namjerom nestavljanja na liste, ali i da je zasad još teško prognozirati situaciju sa Sanaderom oko koje je oporba već polučila neku korist, a Vlada ionako ima nizak rejting, pogotovo kad se uzmu u obzir presude iz Haaga i gospodarski (ne)oporavak, koji će bitno više utjecati na izbore nego slučaj Sanader, zaključuje Raos.