REŽIJE U PRAZNIM STANOVIMA

I kad u stanu nitko ne živi, računi dosežu do 800 kn!

02.08.2016 u 09:44

Bionic
Reading

Onoga tko prođe ostavinsku raspravu kod javnog bilježnika i naslijedi imovinu u dogledno vrijeme čeka puno administrativnih poslova. Među njima jedno od prvih je stavljanje režijskih troškova na paušal, odnosno brisanje članova kako bi računi za električnu energiju, grijanje, komunalnu naknadu, telefon, odvoz smeća i dr. bili svedeni na minimum. Da, i ako nitko ne živi u stanu, režijski troškovi u nekim stavkama računaju se kao da je u stanu minimalno jedna osoba

Iako je pravilo da za potrošnju vode, električne energije i odvoza smeća predstavnik stanara sam prijavi umanjen broj članova, u praksi to nije tako pa nakon određenog vremena vlasnicima ne preostaje ništa drugo nego obilaziti pružatelje usluga. Da onaj tko se nađe u takvoj situaciji ne bi uzaludno plaćao više no što treba (iako u konačnici plaća, premda u stanu ne troši ništa), Glas Slavonije dokazuje pričom svoje novinarke, autorice ovoga članka.

U obilazak je krenula s desetak fotokopiranih rješenja o nasljeđivanju, odnosno smrtnim listom kako bi dokazala istinitost svojih navoda.

'Iako sam se nadala da ću u konačnici sve račune svesti na nulu, to se nije dogodilo. Tako sam u HEP Toplinarstvu doznala da moram mjesečno plaćati 200 kuna potrošene snage za centralno grijanje. Slično je i u HEP Elektroslavoniji gdje se u praznom stanu električna energija stavlja na paušal i iznosi tek nešto više od 20 kuna. Dakle, ondje sam u ljetnim mjesecima uspjela smanjiti iznos na 220 kuna. Kad je u pitanju komunalna naknada, taj se račun Gradu Osijeku plaća neovisno o tome boravi li netko u stanu ili ne, a isto vrijedi i u Zavodu za stanovanje gdje ostaje plaćanje pričuve u punom iznosu. U mom slučaju to znači oko 400 kuna dodatnih troškova jer zgrada plaća i kredit za ugrađeno dizalo. Sreće sam imala tek u Unikomu gdje odvoz smeća obračunavaju prema broju članova, a u slučaju praznoga stana nema ni plaćanja odvoza. Isto će obračunati i Vodovod, no u nekim stambenim zgradama i nadalje će se potrošnja (radi raspodjele na veći broj članova) računati kao da je u stanu prijavljena barem jedna osoba. Tako i dalje plaćam 25 kuna za vodu iako u stanu nitko ne pušta ni kap, a u cijenu je navodno uračunat i rad čistačice...', detaljno objašnjava novinarka Glasa Slavonije

Naposljetku, navodi kako je nakon višesatnog obilaska pružatelja usluga svoje režijske troškove uspjela smanjiti, no ne i svesti na nulu. Dakle, unatoč tome što se sat za struju ne vrti, što su slavine zatvorene, što od svibnja nitko nije digao telefonsku slušalicu i što se liftom za koji plaćam kredit nitko od obitelji ne vozi, režijski troškovi trenutačno iznose oko 800 kuna!

424891,396193 ,438769 ,438619