PROSVJEDI SE ŠIRE

I Jordanci žele reforme

28.01.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Više od 3.000 ljudi, po procjeni policije, počelo je prosvjedovati u petak u jordanskoj prijestolnici nakon molitve, nezadovoljni rastom životnih troškova i gospodarskom politikom vlade, nakon sličnih prosvjeda u Egiptu i Tunisu

Prosvjednici su se okupili na poziv Bratstva muslimanske braće i njegova političkog ogranka Fronte islamske akcije (FAI) da izraze nezadovoljstvo 'rastom životnih troškova i zatražili političke reforme'.

Na transparentima se moglo pročitati 'Dolje Rifadova vlada' (jordanskog premijera Samira Rifada), 'Hoćemo vladu nacionalnog spasa', 'Nema alternative političkim reformama' i 'Zajedno za političke i gospodarske reforme'.

'O, Egipte, rasporedi svoje ljude i oslobodi nas Hosnija Mubaraka', 'Mubaraku, zrakoplov te čeka', 'Pozdrav egipatskom narodu, cijela nacija je s vama', 'Ben Ali (svrgnuti tuniski predsjednik Zin El Abidin Ben Ali) pazi, Mubarak će ti se pridružiti', uzvikivali su prosvjednici, noseći jordanske i stranačke zastave.

U prosvjedima su sudjelovale stranke ljevice i sindikati, uz velik broj pripadnika specijalne policije.

Oko podneva nije bilo većih izgreda, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Ovo su treći prosvjedi u monarhiji protiv skupoće nakon pada tuniskog predsjednika Zina Al Abidina Ben Alija.

Kao i prošli tjedan, policija je prosvjednicima dijelila vodu i sokove prije početka prosvjeda.

Vlada je najavila deblokadu gotovo 500 milijuna dolara za povećanje plaća u javnom sektoru, civilnih i vojnih mirovina te za poticanje zapošljavanja i smanjenje cijena.