AKCIJA TALIJANSKE POLICIJE

I Hrvat uhićen kao član bande Pink Panther

01.02.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Talijanska policija uhitila je 30-ak članova bande pljačkaša dragulja poznate pod imenom Pink Panther, pretežno Srba i Crnogoraca, a za njih 12 je izdana tjeralica. Među njima se našao i jedan Hrvat - Stjepan Benčec

Među uhićenima je i, kako javlja srbijanski Blic, Zdravko Radonjić, vođa pljačkaške bande Pink Panther.

Pink Panther se sumnjiči za nekoliko pljački u Europi i Japanu. Na popisu osoba za kojima je izdan nalog za uhićenje je i Crnogorac Luka Đurović, rođak Slobodana Đurovića Kardinala, optuženog za ubojstvo suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića.

Crnogorska policija se nije oglasila povodom naloga talijanske policije za uhićenjima, a srpska policija, postupajući po zahtjevu kolega iz Italije, uhitila je trojicu osumnjičenih na lokacijama u Beogradu i Subotici. Osim Srbiji, nalozi za uhićenjima upućeni su i policijama Crne Gore, Švedske, Švicarske i Albanije.

Talijanski mediji navode da je u akciji tamošnje policije, pod nazivom Šah-mat, uhićeno 30 osoba, od kojih je 25 zadržano u zatvoru, a pet u kućnom pritvoru. Prema pisanju tamošnjih medija, uhićeni su Hrvat Stjepan Benčec s prebivalištem u Rimu, državljani BiH Goran Čalov i Asim Samardžić, Kolumbijac te trojica Albanaca.

Nacionalni tužilac za borbu protiv mafije Pietro Grasso na konferenciji za novinare rekao je da je otkrivena kriminalna organizacija koja imala ulogu agencije za transport i opskrbu kokainom u korist raznih grupa širom Italije, kao i to da su kriminalnom grupom rukovodili državljani Srbije i Crne Gore. Policija je u akciji zaplijenila deset kilograma kokaina i imovinu vrijednu dva milijuna eura, a traga se za još 76 kilograma kokaina.

'Rasvijetlili smo aktivnost velike srpsko-crnogorske organizacije koja opskrbljuje tržište Barija kokainom, a za kratko vrijeme uspjela je prodrijeti na tržište čitave Europe', izjavio je tužilac Grasso.

Prema podacima talijanske policije, centar za upravljanje organizacijom koja je kokain iz Južne Amerike dopremala prekooceanskim brodovima bio je na Balkanu, a između Beograda i Crne Gore na najvišem nivou vodili su se poslovi, sklapali savezi, prebacivanje droge i investiranje. Akcija Šah-mat pokrenuta u istrazi protiv narkobosa Darka Šarića usmjerena je prema vrhu kriminalne organizacije Amerika, kojom iz Srbije rukovode Mileta Miljanić i Zoran Jakšić, dok je vođa crnogorskog kraka tog klana Brano Mićunović.