WEB LOPOVLUK

I Hrvat među hakerima koji su pokrali izraelske kreditne kartice?

05.01.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Odgovorni za krađu i objavu brojeva na tisuće izraelskih kreditnih kartica na internetu su dvojica ili trojica 'hakera', najvjerojatnije iz Hrvatske, Kuvajta i Saudijske Arabije, objavio je u četvrtak dnevni list Haaretz prenoseći izjavu tvrtke koja se bavi pitanjem sigurnosti na internetu Maglan Internet Defense Technologies (MIDT)

Jedna od ukradenih kreditnih kartica je i ona koja pripada čelnici Laburističke stranke Shelly Yachimovich. Prema MIDT-u, ta je skupina također odgovorna i za napad na druge web stranice diljem svijeta, uključujući i stranice islamističkih skupina. Zbog tog razloga, kazao je Shai Blitzblau, upravni direktor tvrtke, tvrdnja da su hakeri imali za metu izraelsko gospodarstvo, je najvjerojatnije neutemeljena.

Jedan haker, koji tvrdi da pripada saudijskoj skupini Group-XP, kazao je da je sve informacije o kreditnim karticama, imenima, kućnim adresama, telefonskim brojevima i brojevima osobne iskaznice objavio na stranici One.co.il.

Dov Kotler iz Isracarda, dijela banke Hapoalim, izjavio je u ponedjeljak, odmah nakon hakerskog upada, da se spis koji sadrži 400.000 brojeva kreditnih kartica pojavio na internetu, ali da je većina nevažeća ili netočna.

Prema njegovim riječima, samo je 14.000 brojeva kreditnih kartica bilo valjano, uključujući 6.600 koje je izdala njegova tvrtka. Neki od brojeva ukradenih kreditnih kartica su korišteni za kupnju 'online', ali je Kotler kazao da je Isracard blokirao sve daljnje transakcije te da će se klijentima nadoknaditi šteta. U Izraelu je aktivno sedam milijuna kreditnih kartica.