ŠKAKLJIVA TEMA

I HDZ-ovci reagirali na 'Sjedinjene države Europe'

11.01.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Inicijativu o transformaciji Europske unije u Sjedinjene države Europe, koju je iznijela potpredsjednica Europske komisije i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, komentirali su i HDZ-ovi europarlamentarci Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica, koje s povjerenicom Reding veže članstvo u Europskoj pučkoj stranci

Podsjetimo, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u razgovoru za tportal kritički se osvrnuo na govor povjerenice Reding, upozoravajući da je upitno koliko inicijativa koja je 'copy/paste' američkog modela može pomoći Europskoj uniji da izađe iz koncepcijske krize, originalno nastale u zemlji koju gospođa Reding želi oponašati.

Andrej Plenković navodi da je Viviane Reding najiskusnija članica Europske komisije (tri mandata), te je odradila dva mandata u Europskom parlamentu (1989-1999). S obzirom na iskazane ambicije da bude i kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije, očekivano je da u javnim nastupima iznosi ideje o budućnosti Europe, pa i ideju o jačanju političke unije nazvane npr. Sjedinjene europske države, smatra Plenković.

'Rasprava o institucionalnoj arhitekturi Unije traje kontinuirano posljednjih 20-ak godina, a trenutno je uređena odredbama Lisabonskog ugovora. Smatram da je Lisabonski ugovor osnažio ulogu Europskog parlamenta i to je pozitivno za jačanje demokratskog legitimiteta Unije. Ujedno, u odnosu na ranije, pojačan je i značaj uloge nacionalnih parlamenata. To je također pozitivno jer se Europom kao političkim projektom upravlja na više razina.

Moj stav je da 'europski politički projekt' treba i dalje afirmirati na način da uključuje i demokratski neposredni (zastupnici u EP) i posredni (vlade i nacionalni parlamenti) doprinos država članica u rješavanju ključnih gospodarskih pitanja. A to su rast i zapošljavanje na načelima osobne odgovornosti (rad) i europske solidarnosti (socijalna kohezija). Samo snažna Unija s jasno definiranim ovlastima i reformom vlastitih prihoda može biti dodatna vrijednost državama članicama u pozicioniranju na svjetskoj sceni i globaliziranoj ekonomiji', poručio je Plenković.

Dubravka Šuica poručuje da se Europska pučka stranka (EPP) prvenstveno zalaže za sadašnje stanje i ustrojstvo institucija Europske unije.

'Naravno da su promjene moguće, ali njima treba prethoditi objektivna i široka rasprava na svim razinama i u svim članicama Europske unije. EEP o ovoj temi nema jedno i jedistveno mišljenje već mnoga. Unutar EPP-a postoje oni koji zagovaraju federalnu Europu, a drugi su protiv nje. To znači da nitko u EPP-u nema ništa niti protiv i u prilog izjava koje je dala potpredsjednica Reding, koja je i sama istaknuta članica EPP-a', navela je Šuica, dodajući da se o toj temi vode rasprave i nema konačnog rješenja.

'Stoga su po tom pitanju dobrodošli svi prijedlozi, rasprave i diskusije, jer to je pravo bogatstvo demokracije', zaključila je Šuica.

Davor Ivo Stier smatra da je nužno nastaviti i produbiti europske integracije, ali to ne znači i stvaranje Sjedinjenih države Europe.

'Sama je povjerenica Reding u svom obraćanju istaknula kako postoje različita mišljenja i ideje o tome kako postići viši stupanj integracije. Osobno smatram da će nacionalne države ostati i dalje u središtu procesa donošenja odluka u EU, no potrebno je razraditi nove mehanizme suradnje i integracije kao što je npr. bankovna unija', poručio je Stier.