ANALIZA EURO-IZBORA

'I HDZ je iznenađen ovakvim rezultatom'

14.04.2013 u 22:20

  • +24

Birališta u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Borna Filic

Bionic
Reading

Podatak da koalicija oko HDZ-a vodi sa šest osvojenih mandata ispred SDP-ove koalicije koja ima pet te jednog mandata koji pripada laburistima političke analitičare nije iznenadio, te konstatiraju kako se takav rezultat očekivao. 'Sve je to u okviru očekivanja, no ono što nije u okviru očekivanja je velik uspjeh Ruže Tomašić', ocijenio je politički analitičar Žarko Puhovski, dok politolog Boško Picula poručuje vladajućima kako su loše procijenili odvajajući europske od lokalnih izbora te odričući se suradnje s IDS-om

Po njemu, mala je razlika između HDZ-a i SDP-a, pa je 'pitanje za koga će biti 6:5', dok su Hrvatski laburisti, smatra Žarko Puhovski, po svemu sudeći sigurni na jednom mandatu.

'Od prije 10-15 dana znamo da se radilo o tri mjesta, odnosno da će SDP imati pet mandata, HDZ četiri ili pet, a laburisti jedan. Tad se radilo o tri sporna mjesta, no sad se pokazalo kako su sporna dva mjesta', ocijenio je Puhovski.

Ni politolog Berto Šalaj nije iznenađen rezultatima te smatra kako su 'u skladu s očekivanjima'. 'Očito su na izbore izašli oni tvrdi simpatizeri dvaju političkih blokova i nešto laburista. Do kraja je moguće da to šesto mjesto pripadne ili HDZ-u, ili SDP-u, pa to još nije definitivno', smatra Šalaj.

Konstatira i kako su 'u HDZ-u i sami pozitivno iznenađeni svojim rezultatom, jer sigurno nisu očekivali više od 30 posto glasova'.

Kad je rezultat laburista u pitanju, Šalaj je i to očekivao. 'U anketama su imali i do 10 posto, a ovdje su na šest posto, pa su se potiho nadali i drugom mandatu. Njega su izgubili zbog iznimno malog odaziva, jer nisu razvili stranačku infrastrukturu i glasačke utvrde u kojima simpatizeri izlaze na birališta bez obzira o kojim se izborima radilo', zaključuje Berto Šalaj.

Njegov kolega Boško Picula prve i neslužbene rezultate smatra, pak, 'najvećim izbornim iznenađenjem u Hrvatskoj u proteklih puno godina'. 'Pokazalo se i kako se HDZ u potpunosti oporavio nakon izbornog poraza 2011. i da se njihova odluka izaći na izbore s manjim strankama pokazala pravilnom, jer su samo tako mogli parirati koaliciji oko SDP-a', kaže Picula.

Procjenjuje kako su 'očito birači kaznili vladajuću koaliciju po uzoru na birače u EU, jer u prostoru između dvaju parlamentarnih izbora u slučaju da nisu zadovoljni vlašću, okreću joj leđa i glasuju za artikuliranu oporbu'.

'Sve je ovo mnogo važnije za unutarnje prilike u Hrvatskoj nego što će se to odraziti na rad europskih parlamentaraca iz Hrvatske u Bruxellesu', konstatira Picula.

Na kraju zaključuje kako se 'sad pokazala loša procjena vladajućih da razdvajaju europske od lokalnih izbora, jer na lokalne izbore njihovi protivnici iz oporbe idu kao pobjednici'. 'Druga stvar, da je kojim slučajem SDP održao koaliciju s IDS-om, na načelnoj razini sad bi bili pobjednici', zaključno poručuje Boško Picula.

I nakon prebrojanih 83 posto glasova u vodstvu je koalicija HDZ - HSP Dr Ante Starčević - BUZ sa šest osvojenih mandata, slijede SDP - HNS - HSU s pet mandata te Hrvatski laburisti - stranka rada s jednim osvojenim mandatom.