KLASIKA

I Golemović pobjegao u BiH

30.10.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Dražen Golemović, prvooptuženi u predmetu Ipsilon - koji je USKOK-ov ogledni primjer za slučaj takozvane kapilarne korupcije - pridružio se popisu hrvatskih optuženika koji su se od ruke pravde sklonili u susjednu BiH

Uz Branimira Glavaša i kirurga Ognjena Šimića, Golemović, javnosti poznat kao kum Vjeke Sliška koji se oženio njegovom udovicom i prometnuo se u uspješna graditelja istarskih vila, stavio se na popis poznatih koji su se od hrvatske pravde sklonili u BiH, piše Večernji.hr. Usto je druga osoba koja je u BiH pobjegla sudu u Rijeci.

Protiv Golemovića je USKOK 9. listopada podignuo optužnicu, no Županijski sud u Rijeci istoga ga je dana pustio iz pritvora. USKOK-ovu je žalbu Vrhovni sud prihvatio za tri tjedna i predmet je vraćen sudu u Rijeci na ponovno odlučivanje. Županijski sud u Rijeci je u četvrtak promijenio prijašnji stav i odredio da Golemovića ipak treba pritvoriti.

No pravosudna predomišljanja trajala su predugo. Golemović je u BiH, ima tamošnje državljanstvo i očigledno mu nije u planu trčati natrag u pritvor. Njegov odvjetnik Predrag Jošanović kaže da 'misli da Golemović nije pobjegao'. 'Nismo se čuli pa ne mogu reći gdje je. Znam da mu je pritvor određen zbog bijega jer je otišao u BiH, a nije se javio sudu', kaže Jošanović i dodaje da će se žaliti na rješenje Županijskog suda u Rijeci.

Večernjak piše da Golemović nije gubio vrijeme nakon što je na početku mjeseca pušten na slobodu. Kod kuće, u Vrsaru pokraj Poreča, proveo je vrlo kratko vrijeme. Prvih dana na slobodi bio je i u Zagrebu, a onda se zaputio ravno u BiH. Golemović je rođen u Derventi, a ondje, kao i u Bosanskom te Slavonskom Brodu, ima podosta rodbine i prijatelja.