UN POVUKAO DIO OSOBLJA

I dalje nemirno u sirijskoj Latakiji

17.08.2011 u 23:15

Bionic
Reading

Sirijska vojska provela je u srijedu pretres kuća u lučkom gradu Latakiji, koji je pod njihovom opsadom već peti dan, a do sada je, kako su kazali stanovnici, uhićeno nekoliko stotina ljudi koji su odvedeni na jedan stadion, u nastojanju da se uguše prosvjedI protiv režima aktualnog predsjednika Bašara al-Asada

Kako prenose stanovnici, u srijedu su, za razliku od prethodnih dana utihnuli zvuci granatiranja i tenkovskih granata, a stotine uhićenih u Latakiji, kao i privedeni iz drugih krajeva grada, autobusima su prevezeni do sportskog kompleksa. Istodobno vojne snage i dalje razmještaju tenkove po gradu, a oni se sada nalaze i u glavnoj ulici, prenosi Reuters.

Latakija je za Asada i njegov šijitski režim iznimno važna, jer su i taj lučki grad i njegove financije pod kontrolom Asadove obitelji i prijatelja. U napadima sirijske vojske na Latakiju u protekla je četiri dana, prema podacima aktivista, ubijeno 36 civila. Snage sirijskog režima su od 1. kolovoza, kad je počeo muslimanski sveti mjesec Ramazan, pojačale napade na gradove u kojima prosvjednici traže odlazak Asada s vlasti.

Prema procjenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, u nasilnom gušenju proturežimskih prosvjeda u Siriji, koji traju od sredine ožujka, ubijeno je više od 1.700 civila, a uhićeno je najmanje 12.000 ljudi.

Međunarodna zajednica vrši sve veći pritisak na Damask da prekine nasilje i provede reforme, a UN je danas priopćio da je iz Sirije povukao 26 svojih zaposlenika koji ne spadaju u neophodno potrebno osoblje, kao i članove njihovih obitelji.

EU, SAD i arapske zemlje u srijedu su zatražiile sazivanje izvanredne sjednice UN-ova Vijeća za ljudska prava tijekom koje bi se raspravljalo o stanju u Siriji, rekli su diplomati za France presse.

Prema zadnjim informacijama sirijske su snage u srijedu ubile najmanje četvero civila.